Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn: het wondermiddel

In bijna elk huishouden vind je het: schoonmaakazijn. Deze schoonmaakheld is betaalbaar en onmisbaar voor allerlei klusjes. Maar wat kun je allemaal doen met schoonmaakazijn? En wat is het verschil tussen schoonmaakazijn en natuurazijn? We vertellen je er alles over.

Wanneer gebruik je schoonmaakazijn? 

Schoonmaakazijn is een krachtig reinigingsmiddel dat heel goed werkt tegen hardnekkig vuil of vervelende luchtjes. Het is een echte alleskunner: kalkaanslag in de waterkoker? Vetvlekken in de keuken? Of glanzende ramen? Geen probleem. Dit zijn onze favoriete schoonmaakazijn klusjes:

 • Glanzende ramen zonder strepen

Word jij ook zo moe van ramen lappen met strepen als resultaat? Een oplossing is dichterbij dan je denkt. Meng schoonmaakazijn met water, spray het mengsel op het glas en veeg het schoon met een zachte doek of zeem. Het resultaat: perfect schone ramen die glanzen in het zonlicht.

 • Ontkalken

Kalkaanslag rond je kranen of op je douchekop kan een doorn in het oog zijn. Schoonmaakazijn is nu jouw beste vriend! Vul een zakje met schoonmaakazijn, hang dit om je douchekop of kraan en laat het een nacht weken. De volgende ochtend spoel je het af met water. Je zult merken dat de kalkaanslag als sneeuw voor de zon is verdwenen.

 • Ontstoppen

Is je afvoer verstopt? Probeer eens een mengsel van schoonmaakazijn en baking soda. Giet eerst de baking soda in de afvoer, gevolgd door schoonmaakazijn. De reactie tussen deze twee geeft een bruisend effect dat verstoppingen kan helpen oplossen. Spoel het goedje na met heet water en tada jouw afvoer is niet meer verstopt!

 • Nare geuren neutraliseren

Of het nu gaat om huisdiergeuren, de geur van rook of gewoon een muffe lucht in huis. Schoonmaakazijn kan helpen deze geuren te laten verdwijnen. Zet een kommetje met schoonmaakazijn in de ruimte of gebruik een mengsel van water en schoonmaakazijn als spray. Je huis ruikt weer fris in een handomdraai!

 • Schone wasmachine

Schoonmaakazijn is een gemakkelijke oplossing om je machine weer op te frissen. Gebruik het in een leeg wasprogramma op de hoogste temperatuur. Dit simpele trucje helpt om je machine van binnen schoon te maken, zodat je kleding weer heerlijk ruikt na elke wasbeurt.

 

Waar is schoonmaakazijn minder geschikt voor? 

Oké, het is een wondermiddel, maar schoonmaakazijn kan niet in alle situaties gebruikt worden. Het is bijvoorbeeld niet geschikt voor:

 • Het reinigen van natuursteen of hardhouten oppervlakken
  Hoewel schoonmaakazijn geweldig werkt op veel oppervlakken, kan het zuur in de azijn deze natuurlijke materialen beschadigen.

 • Onkruid of groene aanslag in je tuin
  Vroeger werd schoonmaakazijn ook veel in de tuin gebruikt. Tegenwoordig is dit verboden vanwege milieuredenen. Schoonmaakazijn kan namelijk schadelijk zijn voor planten en het bodemleven.

Wat is het verschil tussen schoonmaakazijn en natuurazijn? 

Schoonmaakazijn en natuurazijn zijn beide populaire keuzes voor verschillende schoonmaaktaken in huis. De kracht van schoonmaakazijn ligt in zijn hogere zuurgraad, waardoor het beter werkt tegen hardnekkig vuil. Heb je dus te maken met vlekken die maar niet verdwijnen? Dan is de kans op glanzend resultaat met schoonmaakazijn het grootst.

Kortom, schoonmaakazijn is jouw go-to voor een schoon en fris huis. Of het nu gaat om het laten glanzen van je ramen of het ontkalken van je douche, schoonmaakazijn biedt vaak een effectieve oplossing.

Meer lezen?

9x schoonmaakhacks voor in huis

Het hele huis schoon en fris. Wij helpen je op weg met het schoonmaken van de wasmachine, oven, inductieplaat, afzuigkap, stoffen bank en tapijt!

Lees de 10 schoonmaakhacks
Schoonmaaksop

Alles over duurzaam schoonmaken

Wat is er lekkerder dan een schoon en fris huis? En wij Hollanders zijn een poetsgraag volkje. Wij geven je tips om duurzaam aan de slag te gaan.

Lees meer over duurzaam schoonmaken
Aanrecht met schoonmaakartikelen

Handige tips om buiten te eten

Niks is lekkerder dan op een warme zomerdag buiten eten. We geven je graag een paar handige tips voor tijdens het buiten eten met een vleugje inspiratie voor overheerlijke recepten.

Lees de tips voor buiten eten
Buiten eten: tips en tricks