Minder voedsel verspillen. Zó doe je dat.

Door minder voedsel te verspillen kunnen we in Nederland zo’n 34 kilo prima voedsel per persoon per jaar besparen. Dat levert een gezin vanaf 3 personen al snel zo’n 475 euro per jaar op. Goed voor de wereld én voor je portemonnee! Eigenlijk is het heel simpel: slim boodschappen doen, slim koken en slim bewaren. Benieuwd hoe jij minder voedsel kan verspillen? We delen een aantal tips met je!

Tip 1: Check je voorraad

Als je niet weet wat je in huis hebt, koop je snel dingen dubbel en groeit de kans op verspilling. Controleer dus altijd je voorraadkast, diepvries en koelkast voordat je naar de winkel gaat of online bestelt. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die een boodschappenlijst maken jaarlijks zo’n 9 kilo voedsel van de afvalbak kunnen redden. Simpelweg omdat ze weten wat er aan voorraad in huis is en niet te veel inslaan. In de AH app kun je makkelijk een digitaal lijstje maken. Klik op het product dat je nodig hebt en het staat meteen op je lijst. Die kun je aanvullen wanneer je wilt. Handig toch?

Tip 2: Maak een boodschappenlijstje

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een boodschappenlijst maken jaarlijks zo’n 9 kilo voedsel van de afvalbak kunnen redden. Simpelweg omdat ze weten wat er aan voorraad in huis is en niet te veel inslaan. In de AH app kun je makkelijk een digitaal lijstje maken. Klik op het product dat je nodig hebt en het staat meteen op je lijst. Die kun je aanvullen wanneer je wilt. Handig toch?

Tip 3: Let op de 35%-sticker

Tip: Albert Heijn gebruikt 35% stickers op vers producten. Deze korting wordt ingezet als een product tegen zijn of haar houdbaarheidsdatum aanloopt. Zo kan jij besparen op je wekelijke boodschappen en ga je voedselverspilling tegen.

Tip 4: Kook de juiste hoeveelheid

Wie eten er vandaag allemaal mee? Wat is een goede portie? En hoeveel heb ik in totaal nodig? Allemaal vragen die je je kan afvragen voordat je aan de slag gaat in de keuken. Een keukenweegschaal kan handig zijn om af te wegen hoeveel je in de pan moet doen. Vooral bij pasta, rijst en couscous is het slim om de porties af te wegen. Deze producten zetten namelijk uit tijdens het koken. Rijst wordt ongeveer 2,5 keer groter en pasta 2 keer zo groot. Hiervan kook je al snel te veel.

Tip 5: Geef eten een 2e kans

Met restjes van maaltijden kun je lekkere hapjes en bijgerechten maken. Dat geldt ook voor overrijpe groente en fruit. Bananen bijvoorbeeld. Bruine bananen mogen er misschien wat minder aantrekkelijk uitzien, weggooien is nergens voor nodig. In sommige recepten smaken ze zelfs beter! Een heerlijk voorbeeld is dit gezonde bananenbrood. Benieuwd hoe het beste kan koken met kliekjes? Bekijk de koken met kliekjes recepten van Allerhande.

Tip 6: Zet je koelkast op 4°C

Staat jouw koelkast wel op de juiste temperatuur? Bij veel mensen niet. Wist je dat wanneer je je koelkast op 4°C zet bacteriën minder kans hebben om uit te groeien? Zo houd je je eten langer goed en hoef je minder weg te gooien. Ook loop je minder kans op voedselinfecties.

Tip 7: Let op de houdbaarheid

Goed omgaan met houdbaarheidsdata kan voedselverspilling voorkomen. Maar hoe zit het nou precies? Twee begrippen zijn belangrijk: 'Te Gebruiken Tot' (TGT) en ‘Ten minste Houdbaar Tot’ (THT).

  • Producten die zeer bederfelijk zijn, krijgen een TGT-datum mee. Daarna is het niet veilig om ze te gebruiken. Gebruik of vries ze in vóór of óp de datum.
  • De THT datum staat op producten die niet snel bederven. Na de datum kan de kwaliteit achteruitgaan, maar het product is wel veilig. Tip: kijk, ruik en proef of het nog lekker is.

Tip 8: Bewaar je eten op de juiste manier

Bewaar je appels nu in de koelkast of niet? (ja!) En hoe zit het met tomaten? (nee). Door groente en fruit slim te bewaren blijven ze lekker lang vers en lekker. Wil je meer weten, kijk naar Samen Tegen Voedselverspilling, onze partner in de strijd tegen voedselverpsilling.

5 vragen over biodiversiteit. Hoe zit het precies?

Wat is biodiversiteit en waarom is het zo belangrijk? Auke-Florian Hiemstra, bioloog bij Naturalis Biodiversity Center geeft je alle antwoorden!

Lees alles over biodiversiteit

Zelf aan de slag met je moestuin

Er is niks mooiers dan zelf groenten, fruit en kruiden telen en oogsten. Maar hoe begin je? We geven je praktische tips om het beste uit je moestuin te halen.

Lees onze moestuin tips

5 tips om biodiversiteit te vergroten

Wat kan jij doen om de natuur een handje te helpen? We geven je 5 praktische tips om jouw impact op biodiversiteit te vergroten.

Lees hoe jij biodiversiteit kan vergroten