Welke duurzame keurmerken zijn er?

Bij ons vind je veel keurmerken op producten die het makkelijker maken om voor duurzamer te kiezen. De keurmerken die we gebruiken zijn beoordeeld door Milieu Centraal en zijn te vinden in de Keurmerkenwijzer. De grootste hoeveelheid van de keurmerken zijn zelfs topkeurmerken of topbedrijfslogo’s. Dit betekent dat het product voldoet aan strenge eisen voor milieu, dierenwelzijn en/of mens & werk. Een topkeurmerk heeft vooruitstrevende eisen, is transparant en de controle is onafhankelijk en betrouwbaar.

Keurmerken zonder logo

Wij  gebruiken ook verschillende keurmerken zonder dat er een logo op de verpakking terug te vinden is. Een voorbeeld hiervan is palmolie, 100% van de palmolie die verwerkt wordt in onze eigen merk producten is gecertificeerd onder het Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) keurmerk. Wij zetten bewust geen logo op de verpakking omdat palmolie meestal maar een klein onderdeel is van de ingrediënten van een product (vaak minder dan 1%) en omdat verpakkingen van producten die palmolie bevatten meestal te klein zijn. 

Daarnaast zijn we zelf ook voortdurend bezig met het verbeteren van onze huismerkproducten en zetten we hier programma's voor op zoals onze Beter-voor programma's. Ons Beter voor Koe, Natuur & Boer programma heeft hiervoor van Milieucentraal zelfs het topbedrijfslogo gekregen.

Ontdek keurmerken op onze producten

ASC, MSC

Vis, schaal- en schelpdieren met deze logo's zijn duurzaam gevangen (MSC) of verantwoord gekweekt (ASC) met als doel bescherming van de natuur, omwonenden en een gezonde visstand. MSC vis is duurzaam gevangen. Duurzaam vissen houdt in dat er voldoende vis in de zee overblijft en het overige onderwaterleven niet wordt bedreigd. ASC vis is duurzaam gekweekt. Kwekers zorgen goed voor hun vis en hun medewerkers, houden extra rekening met de leefomgeving en gebruiken zo min mogelijk antibiotica.

Beter leven

Het Beter Leven keurmerk is een keurmerk van de Dierenbescherming. Het aantal sterren van dit keurmerk geeft aan hoe diervriendelijk een product is. Een product heeft 1, 2 of 3 sterren. Je vindt het Beter Leven keurmerk bij ons op honderden producten, waaronder eieren, vlees en salades. 

EU-biologisch

Het EU-biologisch keurmerk kent strenge milieu-eisen. Zo worden groenten en fruit geteeld zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetische modificatie. 

EU Ecolabel

Het EU Ecolabel is het officiële Europese milieukeurmerk voor non-foodproducten en diensten. Het keurmerk geeft aan dat deze duurzamer geproduceerd zijn. Producten en diensten met dit logo voldoen aan strenge eisen voor wat betreft het gebruik van grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakkingen. 

Fairtrade

Fairtrade helpt kleine boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden om de handel eerlijker te maken en een sterkere positie te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. 

Open chain

Onze Delicata chocolade bevat traceerbare cacao, die we voor een hogere prijs inkopen bij onze partnercoöperaties in Ghana en Ivoorkust. Dit doen we volgens de 5 samenwerkingsprincipes van het Open Chain platform, dat is opgezet door Tony’s Chocolonely. We kiezen voor Ivoorkust en Ghana, omdat daar de problemen rondom armoede, illegale kinderarbeid, moderne slavernij en ontbossing het grootst zijn. Dáár willen we impact maken. 

UTZ & Rainforest Alliance

Beide keurmerken richten zich op een wereld waarin mens en planeet in evenwicht zijn. De focus ligt op arbeidsomstandigheden, milieu- en natuurbehoud. Alle UTZ keurmerken worden vervangen door Rainforest Alliance. Je vindt de keurmerken onder andere op tropisch fruit, koffie, thee en cacao (chocolade).

Meer lezen?

Waar komen onze producten vandaan?

We willen onze klanten precies kunnen vertellen waar onze producten vandaan komen, wie erbij betrokken zijn en wat ermee is gebeurd. Zo weet iedereen wat-ie eet.

Lees meer over onze ketens
Onze ketens

Biologisch. Wat is het nu precies?

Biologische en niet-biologische producten lijken aan de buitenkant veel op elkaar, maar zijn op een verschillende manier geproduceerd. We vertellen je er alles over!

Lees alles over biologisch
Duurzame voedingsmiddelen

Duurzamer eten doe je zo!

Door duurzamer te eten, met duurzame producten of op duurzame manier, kan je jouw afdruk op de aarde (de impact op het milieu) verkleinen. Wij hebben 6 duurzame eettips voor je op een rij gezet!

Lees meer over duurzaam eten
Groene smoothiebowl met mango