cadeau

Eekhoorntjesbrood

Risotto met groenten en Parmezaanse kaas in een kom, met geraspte kaas geserveerd in een klein bakje.

Alles wat je moet weten over eekhoorntjesbrood 🍄

Eekhoorntjesbrood is misschien wel dé ster van het bos als het om paddenstoelen gaat. Deze veelzijdige en smaakvolle zwam doet het fantastisch in risotto, pastagerechten of simpel gebakken op toast. Maar hoe herken je het, en moet je uitkijken voor giftige dubbelgangers? Wij duiken erin! 🍽️

Wat is eekhoorntjesbrood?

Eekhoorntjesbrood, ook wel bekend als porcini of cep, is een wilde paddenstoel met een nootachtige smaak. Deze smaakmaker is geliefd in gerechten zoals risotto of pasta, maar ook gewoon gebakken op toast. Je kunt het vers, gedroogd of ingevroren kopen. Gedroogd eekhoorntjesbrood is extra populair vanwege zijn extra geconcentreerde smaak.

Gedroogd of vers: wat is het verschil?

Als het seizoen voorbij is, is gedroogd eekhoorntjesbrood een perfecte oplossing. Gedroogd eekhoorntjesbrood heeft een intensere smaak en is supermakkelijk te gebruiken: laat het even weken in heet water en gebruik zowel de paddenstoelen als de bouillon in je gerechten. Het geeft je maaltijd een heerlijke intense smaak, ideaal voor een romige pasta, risotto of een stoofpotje.
Verschillende soorten paddenstoelen op een grijze ondergrond.

Waar groeit eekhoorntjesbrood en hoe herken je het?

Eekhoorntjesbrood groeit in loof- en naaldbossen, vaak in de buurt van eiken, dennen of beuken. Je vindt het vooral in de herfst, maar soms ook al in de late zomer. Het groeit het liefst op een vochtige grond. Eekhoorntjesbrood herken je aan:

  • Een dikke, witte steel met een fijn bruin netwerk.

  • Een stevige, lichtbruine hoed met een fluweelachtige textuur.

  • Een sponsachtige laag onder de hoed (geen plaatjes!) die wit tot geelgroen is.

Giftige lookalikes van eekhoorntjesbrood: waar moet je op letten?

Hoewel gewoon eekhoorntjesbrood een culinaire topper is, zijn er giftige dubbelgangers. Denk bijvoorbeeld aan de bitter boleet (Tylopilus felleus), die er sterk op lijkt maar absoluut niet eetbaar is. De satansboleet (Rubroboletus satanas) ziet er al helemaal opvallend uit met een rode steel en gele hoed, maar is ook giftig. We raden dan ook aan om eekhoorntjesbrood niet zelf te plukken als je geen ervaring hebt. Toch zelf het bos in? Zo voorkom je een vergissing:

  • Eekhoorntjesbrood: dikke witte steel met een fijn bruin netwerk en een lichtbruine fluweelachtige hoed.

  • Bitter boleet: lijkt sterk, maar smaakt vreselijk bitter. Als je twijfelt, niet proeven en thuislaten.

Paddenstoelen groeiend aan de voet van een boom in een bosrijke omgeving.

Recepten met eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood is enorm veelzijdig en een super smaakmaker in de keuken. Het is het perfecte ingrediënt voor een paddenstoelenrisotto, waarin de aardse smaak van de paddenstoel dan nog meer tot zijn recht komt. Voeg wat Parmezaanse kaas toe en je hebt een smaakvolle, romige maaltijd die je makkelijk kunt serveren voor een gezellig diner.

Maar dat is niet alles! Gedroogd eekhoorntjesbrood maakt ook een geweldige paddenstoelensoep en een je kunt er een heerlijke stoof van maken. Je kunt het ook toevoegen aan pasta, op pizza strooien of gebruiken in een heerlijke saus.