Van een mooi bord kun je wel eten

Vooral rondom kerst zie je de meest mooie, vlekkeloze en perfecte creaties op de borden terug. Misschien kom je niet verder dan een kwak aardappelpuree drijvend in de jus met een verdwaald stuk vlees er bovenop. Tuurlijk: het gaat allemaal om de smaak... Maar het oog wil ook wat, zéker als je de blits wil maken bij een diner. Verschillende kleuren, vormen en smaken op je bord combineren: dat is de kern voor het mooi opmaken van je bord. Wedden dat je met deze 10 makkelijke tips al een heel eind komt?

Bietentartaar met geitenkaas en gebakken kappertjes

1. Varieer met kleuren 

Kleur doet wonderen voor je gerecht. Nét die extra topping kan zorgen voor smaak en een bijzondere look. Kijk natuurlijk wel even of het bij je gerecht past.

  • Groen. Groene opties zijn eindeloos en bij ieder gerecht is er wel iets passends te vinden. Denk aan verse, groene kruiden (kies er eentje die ook al in je gerecht zit). Andere opties zijn tuinkers, dungesneden bosui, gehakte pistachenoten of pompoenpitten.

  • Paars. Denk bijvoorbeeld aan paarse kiemgroenten of blauwe bessen.

  • Geel/oranje. Dunne reepjes citrusschil geven pit, en natuurlijk is geraspte kaas altijd een goed idee.

  • Rood. Een takje met rode bessen geven je dessertbord een luxe uitstraling. Of strooi granaatappelpitjes over je gerecht.

  • Roze. Ken je roze peperkorrels al? Doe ze in de vijzel en serveer ze met vlees.

  • Zwart. Zwart sesamzaad doet het, zeker in Aziatische gerechten, super goed.

Franse kaasplanktaart met peer en vijgen

2. Strooi er op los

Door te strooien met al deze kruiden en ingrediënten zorg je niet alleen voor kleur op je bord, maar ook nog voor een speels effect. Kies er eens voor om één of twee ingrediënten niet al van tevoren met de rest van de ingrediënten te mengen, maar achteraf op je bord te strooien.

Roodlofsalade met blauwe kaas

3. Serveer in een glas

Serveer je dessert of voorgerecht in een glas of coupe. Tikje cliché misschien, maar het staat sowieso super feestelijk. Denk aan voorgerechten als soep, cocktails of zelfs een salade. Ook veel toetjes worden extra feestelijk in een groot glas of een coupe. Maak bijvoorbeeld een simpel grand dessert in een glas. Met een bolletje roomijs, een crunchy koekje, een bonbon en wat fruit ben je al klaar (niemand heeft het door als je het kant-en-klaar koopt).

Varkenshaas met vijgen en saliejus

4. Begin met de puree

De puree is vaak het eerste wat je op je bord legt bij het opmaken van je bord. Een kookring is een handige tool om te hebben bij het opmaken van borden. Hij kan worden gebruikt bij het opdienen van risotto, rijst, een tartaar van vis of vlees, maar ook bij het opdienen van puree. Is je puree wat zachter? Je kunt het ook in een spuitzak scheppen en mooie toefjes maken. Bestrooi deze met kaas, panko of fijngehakte noten. Heb je geen hulpmiddelen bij de hand? ‘Veeg’ de puree als het ware over je bord en maak er met een lepel of vork een mooi reliëf in. Ook aardappelpuree kun je natuurlijk bestrooien met mooi fijngesneden groen, bijvoorbeeld bieslook.

Côte de boeuf met Café de Paris boter

5. Vlees op je bord?

Een mooi stuk vlees wil je natuurlijk wel tot zijn recht laten komen op het bord. Je zet vlees vaak in zijn geheel op tafel. Snijd een rollade of een stuk ossenhaas in de keuken gedeeltelijk in plakjes en leg die samen met de rest van het stuk op een mooie schaal. Ga je deze kerst traditioneel voor de hele kip of kalkoen? Die willen we natuurlijk in zijn geheel op tafel zien verschijnen. Omring het vlees parten sinaasappel of citroen of een rode saus van cranberries.

Biefstuk is een uitzondering op de rest van het vlees en leggen we per stuk op het bord. Biefstuk kun je na het bakken in plakjes snijden (snijd ‘op de draad’ dus dwars op de richting van de spiervezels). Leg hem in een waaier op het (warme) bord, en garneer met saus en/of een takje meegebakken rozemarijn. Door het vlees zo te snijden ziet het er niet alleen aantrekkelijk uit, maar eet het ook makkelijk en is het vlees malser. Je kunt ook altijd een plakje ontbijtspek of rauwe ham meebakken. Dit geeft een lekkere krokante bite, nét iets meer smaak en het ziet er natuurlijk mooi uit.

Parfaits met stroopwafels, speculoospasta en chocolade

6. Make it or break it met de saus

De saus kan niet alleen je gerecht maken of breken, maar ook het opmaken van het bord. Roer de saus niet al van tevoren door je gerecht heen, maar serveer hem naast de rest van je gerecht, bijvoorbeeld los op tafel in een mooie sauskom. Nog leuker is gebruik maken van een spuitflesje. Maak hiermee mooie ronde druppels aan de zijkant van het bord, of zigzag de saus dwars over je bord heen. Net als in een restaurant! Geen spuitflesje? Met een dunne saus kan je ook een lepeltje gebruiken bij het zigzaggen van je saus.

Mostarda van vijgen

7. Ga los op de kaasplank

De kaasplank leent zich perfect voor het ultieme spektakelstuk van de avond. Je hoeft geen overlading aan kaas op de plank te leggen. Drie kazen is al genoeg, als je maar voor variatie zorgt. Hard en zacht, koe en geit, blauwadder of roodschimmel. Serveer er wat gedroogde vijgen, (warme) druiven en wat lekkere toastjes bij. Ook op de kaasplank doet een takje rozemarijn het goed als final touch.

8. Geef je cocktail iets extra's

Een cocktail is zowel een verfrissend tussengerecht als een heerlijk toetje, en niet moeilijk om feestelijk op te dienen. Gebruik een mooi glas en een schijfje citroen als garnering voor een scroppino. Met koffieboontjes en cacaopoeder ben je al klaar met je Espresso Martini. Serveer je Pornstar Martini met een bolletje vanille-ijs of een passievruchtsorbet. Tip: Albert Heijn verkoopt tijdens de feestdagen ook glitterpoeder; perfect om je cocktail mee af te toppen. Of probeer een van deze bijzondere kerstcocktails.

Eendenborst met Arabische kruiden en pastinaakpuree

9. Zoek inspiratie op

Kijk eens op Allerhande, zoek op je gerecht of op een ingrediënt en kijk hoe de borden worden opgemaakt. De mogelijkheden vliegen je om de oren. Tip: maak voor het kerstdiner gebruik van het kerstfilter. Zo is de inspiratie nóg feestelijker.

Zalmbonbons met garnalen

10. Less is more

Kun je niet wachten om bovengenoemde tips in de praktijk te brengen? Top! Maar, overdrijf het niet. Hou het opmaken van je bord klein, zowel de ingrediënten als de decoratie en de hoeveelheden. Een paar stronkjes broccoli en een veeg puree zijn soms al genoeg, zeker als je veel gangen serveert. Wil je echt grote porties serveren? Doe dit dan in een aparte schaal op tafel.

Meer lezen?

Zo dek je de tafel volgens de etiquette

Hoe dek je de tafel volgens de etiquette?

Zeker voor het kerstdiner is het extra leuk om uit te pakken met een prachtig gedekte tafel. Maar ehh… Hoe heurt dat eigenlijk ook alweer?

Lees hoe je de tafel heurt te dekken
Dit jaar halen we alles uit de kast om er een onvergetelijke kerst van te maken. Dat betekent heerlijke kerstgerechten, fijn gezelschap en natuurlijk sfeervolle decoratie. Met deze twee varianten voor het vouwen van kerstservetten dek jij jouw tafel straks nog feestelijker!

Zo vouw je de mooiste kerstservetten

Met deze twee varianten voor het vouwen van kerstservetten dek jij jouw tafel straks nog feestelijker!

Bekijk het stappenplan
Na uren struinen in die ene kledingwinkel of speciaalzaak heb je eindelijk het perfecte kerstcadeau voor jouw opa, nichtje of collega gescoord. Nu nog je cadeau mooi inpakken! Wij geven vijf inpaktips waarmee kerstcadeaus geven dit jaar nóg leuker wordt.

5 tips om jouw kerstcadeaus origineel in te pakken

Wij geven vijf inpaktips waarmee het nóg leuker wordt om jouw kerstcadeautje te geven.

Bekijk de tips