Hoe vergroot je de biodiversiteit?

Wat minder vlees en plastic, wat meer groen en beestjes. Zo simpel is het om de biodiversiteit te vergroten en de natuur een handje te helpen. 5 tips om de biodiversiteit in jouw tuin of balkon te vergroten!

Tip 1: Plant je eigen bloemen!

Plant lavendel of Marjolein in je tuin of op de balkon, en je ziet de biodiversiteit toenemen! De bloemen van deze kruiden trekken veel vlinders, bijen en andere insecten aan. Wist je dat vooral bijen worden gezien als ambassadeurs van de biodiversiteit? Doordat ze andere gewassen en bloemen bestuiven, zorgen ze namelijk weer voor een voedselbron voor andere dieren, en zo ook weer voor ons voedsel. Een extra reden voor een bijenvriendelijke tuin dus.

Tip 2: Maak je eigen insectenhotel.

Je ziet ze op steeds meer plekken: hotels voor insecten. Hier kunnen insecten zoals lieveheersbeestjes en vlinders veilig overwinteren. Als je de ruimte hebt, kun je er zelf ook eentje in de tuin zetten.

Tip 3: Gebruik je compost.

Maak een composthoop, door groente-, fruit- en tuinafval op een plek in je tuin te verzamelen. Hier kunnen veel dieren en insecten leven die belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Plus: je hebt een gratis bodemverbeteraar voor je tuin!

Tip 4: Neem je eigen tasje mee!

Neem een eigen canvas tas mee naar de winkel. Als je toch voor plastic gaat, breng hem dan naar de plasticbak als ie versleten is. Een zwervend plastic tasje kan bijvoorbeeld in de zee belanden en stukjes plastic worden opgegeten door kleine beestjes, die uiteindelijk weer in vis terecht kunnen komen. Dit is dus schadelijk voor de dieren en dus voor de biodiversiteit.

Tip 5: Ga de natuur in!

Kijk goed om je heen en laat je verbazen. Hoe meer je weet over de natuur, hoe meer je haar gaat waarderen. Ga er dus op uit, en ontdek dat je allerlei soorten leven overal kunt vinden!

Meer lezen?

5 vragen over biodiversiteit. Hoe zit het precies?

Wat is biodiversiteit en waarom is het zo belangrijk? Auke-Florian Hiemstra, bioloog bij Naturalis Biodiversity Center geeft je alle antwoorden!

Lees meer over biodiversiteit
Wereldbol met biodiversiteit

Zelf aan de slag met je moestuin

Er is niks mooiers dan zelf groenten, fruit en kruiden telen en oogsten. Maar hoe begin je? We geven je praktische tips om het beste uit je moestuin te halen.

Lees onze moestuin tips
Herbruikbare zak met groente en fruit

Duurzaam eten eten doe je zo!

Door duurzamer te eten kan je jouw afdruk op de aarde (de impact op het milieu) verkleinen. Wij hebben 6 duurzame eettips voor je op een rij gezet!

Lees meer over duurzaam eten
Groene smoothiebowl met mango