Café latte maken

Van cappuccino tot espresso macchiato, van latte macchiato tot flat white: er zijn tal van variaties op koffie met (geschuimde) melk. Café latte is, zoals de naam al doet vermoeden, er hier één van. Maar hoe maak je deze koffie, welke koffie gebruik je, en wat is het verschil met alle andere koffiesoorten?

Wat is een caffé latte

Bij een café latte, ook wel latte, ook wel café au lait, ook wel koffie verkeerd, wordt een boel warme melk en een beetje opgeklopte melk over een shot espresso heen gegoten. Door deze volgorde mengen de melk en de koffie met elkaar en krijg je een homogene, zachte koffiesmaak. We noemen deze koffie in Nederland ook wel koffie verkeerd, omdat de verhoudingen ‘verkeerd’ zijn: je drinkt geen koffie met melk, maar melk met koffie!

Wat is het verschil met een latte macchiato en een cappuccino? 

Bij een latte macchiato wordt de espresso over de melk heen gegoten, waardoor de smaken meer los van elkaar blijven en de bekende laagjes in het glas ontstaan. Ook bij een cappuccino wordt de melk bij de koffie geschonken, alleen krijgt de cappuccino vaak alleen opgeklopte melk bij de espresso, en geen warme melk.

 

Hoe maak je de perfecte café latte? 

  1. Bij een café latte houd je rekening met de volgende verhouding: een deel espresso, twee delen warme melk, en een deel melkschuim. De hoeveelheid espresso is dus slechts een kwart van de kom gevuld: heel weinig dus!

  1. Verwarm de melk, maar zorg ervoor dat hij niet gaat koken. Het glas of het kopje dat je gebruikt, moet voor een kwart gevuld zijn met espresso. Hier schenk je de warme melk overheen, tot je ongeveer nog een kwart van het glas overhoudt.

  1. Schuim een beetje melk op en toef het glas af met de opgeklopte melk.

Welke koffie, welke melk?

Omdat er veel melk bij een cafe latte wordt gedaan, kan je kiezen voor een wat sterkere espresso. Zo komt de koffiesmaak alsnog naar boven. Halfvolle melk werkt bij een café latte het best: volle melk schuimt niet genoeg op, en magere melk is minder romig.

Meer lezen?

Cappuccino maken

Thuis lekker genieten van een overheerlijke cappuccino? Dat kan, met ons stappenplan maak je de lekkerste cappuccino gewoon zelf!

Lees meer over cappuccino maken
Kopje cappuccino

Zo maak jij de lekkerste chai latte

Chai latte is niet alleen warm, maar ook helemaal hot tegenwoordig in Nederland. Wist je dat chai thee betekent en komt van het Chinese woord cha?

Lees meer over chai latte