Koffie americano? Wat is dat?

Om antwoord te geven op deze vraag, hoef je eigenlijk alleen maar te weten wat er ín een americano zit. Namelijk: espresso en (een even grote hoeveelheid) heet water. Slappe bak dus? Zeker niet! Als je tenminste de juiste verhoudingen aanhoudt. Met dit stappenplan geniet je thuis in no time van een heerlijke koffie americano.

Waar komt de americano vandaan?

De naam americano ontstond toen Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië de traditionele Italiaanse espresso te sterk vonden. Zij maakten daarom espresso met extra heet water, waardoor de koffie wat meer leek op de filterkoffie die ze van thuis kenden. Zo is deze koffiesoort aan zijn naam gekomen: americano.

Espresso machine

Zelf koffie americano maken in 3 stappen

Zelf een americano maken? Dat begint dus met het zetten van een goede espresso. Bij een espresso wordt heet water onder hoge druk door fijngemalen koffie geperst. Dit is de ‘traditionele’ manier om espresso te maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een espresso te zetten met een volautomaat of je capsulemachine.

Klaar voor je kop americano? Aan de slag!
1. Verwarm je koffiekopje voor. Een koud kopje zorgt namelijk voor een mindere kwaliteit van de koffiesmaak doordat de espresso te snel afkoelt. Verwarm je kopje voor door het te vullen met heet water.

2. Bereid de espresso op de manier van jouw voorkeur. Wil je dit op de traditionele manier doen? Ook voor het maken van een perfecte espresso is er een stappenplan.

3. Dan komt nu de ‘truc’: voor een koffie americano voeg je evenveel heet water toe als espresso. Dus uitgaande van 30 ml espresso voeg je 30ml heet water toe.

In letterlijk een handomdraai heb je dus je espresso omgetoverd in een koffie americano!

Wat is het verschil tussen een americano en een lungo?

Het verschil met een koffie americano is dat een lungo eigenlijk een ‘uitgerekte espresso’ is. Hierbij wordt er twee keer zoveel water door de koffie getrokken tijdens het zetten van de espresso. Bij een americano wordt er pas na het zetten van de espresso water toegevoegd. Daardoor heeft een lungo een sterkere koffiesmaak en bevat meer cafeïne dan een americano.

Meer lezen?

Koffiesoorten

14x koffiesoorten op een rij

Weet jij wat het verschil is tussen een flat white of een cortado? Of doe je niet al te moeilijk en kies je dan gewoon voor een cappuccino? 

Meer lezen over koffiesoorten
Kopje cappuccino

Hoe maak je zelf de lekkerste cappuccino?

Thuis lekker genieten van een overheerlijke cappuccino? Dat kan. Met ons stappenplan maak je het lekkerste kopje koffie met melk gewoon zelf.

Lees meer over cappuccino
Mok lungo

Lungo maken in 3 stappen

Als je weet wat een lungo is, weet je ook meteen hoe je hem moet maken! In slechts 3 stappen staat deze heerlijke dampende kop voor je neus! Bekijk hier hoe!

Bekijk het stappenplan voor lungo