Gourmet boodschappenlijstje

Gourmetten: alles wat je nodig hebt

Het is een hele klus om niets te vergeten wanneer je gaat gourmetten. De vele pannetjes en gerechten kunnen ervoor zorgen dat je het overzicht kwijtraakt. Geen nood, wij helpen met een overzichtelijk gourmetboodschappenlijstje per categorieën. Zo kan je zelf kiezen wat er op je lijstje komt te staan. Van vlees, vis en vega tot de groente, bijgerechten en natuurlijk de sausjes.

Olie of boter om mee te bakken

Om te beginnen heb je natuurlijk olie of boter nodig voor op het gourmetstel. Je kan ervoor kiezen om met olijfolie of zonnebloemolie te bakken. Olijfolie wordt vrij heet en is daarom goed voor het gourmetten. Pas wel op voor de spetters. Je kan ook vloeibare boter gebruiken, dit is ook makkelijk in je pannetje te doen. Als je gasten hebt, kan je het ook allebei halen. Dan weet je zeker dat je goed zit!

Vlees, gevogelte en vis voor op het gourmetstel

Traditioneel gourmetten wordt gedaan met veel vlees en vis. Maar wanneer is het te veel? Het is soms lastig inschatten hoeveel én welke soorten vlees je op tafel zet. Met ongeveer 300 gram per persoon zit je goed. En kies je uit het lijstje hieronder met onze favoriete vleessoorten, gevogelte en vissoorten voor op het gourmetstel, dan weet je zeker dat er voor iedereen wat lekkers bij zit:

Tip: Zorg dat je je vlees goed verhit, zodat je geen last krijgt van ziekmakende bacteriën. En als je aparte vorkjes gebruikt voor het rauwe vlees, hou je dit ook goed gescheiden van het gare vlees.

Vegetarische opties voor op het gourmetstel

Steeds vaker gourmetten we zonder of met minder vlees. Er zijn talloze vegetarische opties voor op het gourmetstel! Gesneden groente is altijd een goed idee voor bij het gourmetten. Denk aan reepjes paprika, plakjes courgette en aubergine, champignonschijfjes en uienringen. Ook met vleesvervangers kan je prima gourmetten. Ze zijn vaak ook nog een sneller gaar dan vlees, dus hoef je minder lang te wachten. Ook een leuke vegetarische optie, een omeletje in je pannetje. Het enige wat je nodig hebt, is een kom met geklutste eieren op tafel met een scheutje melk. Een leuke en lekkere toevoeging voor het gourmetten!

Sauzen

Bij al dat lekkers passen uiteraard enorm veel sausjes. Klassieke sausjes als mayonaise, knoflooksaus, satésaus en cocktailsaus mogen natuurlijk niet ontbreken. Maar extra leuk is het om te variëren met wat sausjes! Wat dacht je van zelfgemaakte tzatziki, eigen knoflooksaus of whiskey cocktailsaus bijvoorbeeld. Wat betreft sauzen zijn de mogelijkheden écht eindeloos. Hieronder hebben we een overzichtelijk lijstje gemaakt met wat toppers.

Bijgerechten

Niet alles bij het gourmetten hoeft in een pannetje, maar kan er natuurlijk ook naast. Bij gourmetten kunnen smeersels niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood met wat kruidenboter. Verder is een salade ook altijd een goed idee. Een heerlijke caesarsalade of een frisse aardappelsalade voor de liefhebbers. Gourmetten is een feestje en daar mogen ook wel wat frietjes bij. Om tot slot wat extra vitamines binnen te krijgen is een lekkere fruitsalade bijna onmisbaar. Dat wordt hoe dan ook smullen!

Meer lezen?

Hoe maak je het perfecte boodschappenlijstje?

Met dit stappenplan heb jij in een handomdraai een boodschappenlijstje waarmee je efficiënt boodschappen kan doen, voedselverspilling beperkt én geld kan besparen. Win-win!

Lees meer over het perfecte boodschappenlijstje

7x de meest feestelijke kerstcocktails

Tijdens de feestdagen is het leuk om écht even uit te pakken. Met deze 7 kerstcocktails zul je gegarandeerd de show stelen.

Bekijk de kerstcocktails hier

Wat eet je bij de kaasfondue?

Niets is fijner om het binnen knus en gezellig te maken en met vrienden en familie rond de fonduepan te zitten. Met deze dips kan een heerlijk gezellig avondje kaasfonduen niet meer fout gaan.

Bekijk onze favoriete dips