Verschillende-wijnsoorten

Thuis een wijnproeverij organiseren in 4 stappen

Thuis een wijnproeverij organiseren is een leuke manier om én te borrelen, én wat op te steken over wat je nu eigenlijk aan het drinken bent. Nodig wat vrienden, familie of collega’s uit en zet de wijn maar vast klaar. Wij helpen je in 4 stappen op weg met het organiseren van een wijnproeverij thuis!

1. Bedenk een thema voor je wijnproeverij

Zijn je gasten gek op Italiaanse wijnen of drinken ze absoluut geen rosé? Door je thuis georganiseerde wijnproeverij een thema te geven kun je makkelijk op deze voorkeuren inspelen. Een aantal thema’s waar je aan zou kunnen denken:

- Streek of regio: Mediteraans, Spaanse wijnen, Franse wijnen, Italiaanse wijnen, nieuwe wijnwereld of oude wijnwereld wijnen, you name it!

- Soort wijn: Je zou prima een proeverij kunnen doen die enkel uit witte wijn, rode wijn, rosé, mousserend of zelfs natuurwijn bestaat.

- Wijn/spijs combinaties: De smaak van eten en drinken kan veranderen wanneer je ze samen eet/drinkt. Probeer bijvoorbeeld eens een slok wijn met en zonder hapjes of een gerecht.

- Blind proeven: Als jij en je gasten al wat meer ervaren zijn met het proeven van wijn is het een leuke uitdaging om geblinddoekt te proeven. Je kunt proberen te achterhalen van welke druif deze is gemaakt en waar de wijn vandaan komt.

Verschillende-soorten-wijn

2. Bepaal een logische opbouw

Nu het thema van je wijnproeverij is bepaald, kun je gaan nadenken over de volgorde van het proeven van de gekozen wijnen. Het is niet aan te raden om met een zeer volle en rijke rode wijn te starten. Het kan zijn dat jouw gasten hierdoor latere, subtielere wijnen minder goed zullen proeven. Maak je keuze voor je volgende wijn op basis van de volgende regels:

  • Wit naar rood

  • Licht naar zwaar

  • Koud naar warm

  • Jong naar oud

Hapjes wijnproeverij thuis

3. Zorg voor lekkere hapjes

Wat het thema van de wijnproeverij ook is geworden, een hapje bij de proeverij is altijd een goed idee. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten kazen of bijvoorbeeld een luxe borrelplank. Daarnaast helpt brood ook nog eens bij het neutraliseren van je smaak tussen de wijnen door. Echt een wi(j)n – wi(j)n!

4. Klaarzetten maar!

De wijnen zijn bedacht, de hapjes staan op tafel en je gezelschap kan ieder moment voor de deur staan. Nu nog even alles klaarzetten. Wat heb je allemaal nodig?

  • Glazen: Zorg dat je voldoende schone wijnglazen hebt om de wijnen uit te proeven. Daarnaast is het belangrijk dat je de wijn in het juiste glas serveert.

  • Waterkaraf: Tussen het proeven van verschillende wijnen wil je graag je smaak wat neutraliseren. Waterglazen en een karaf zijn daarom essentieel.

  • Spuugbak: Mocht je veel verschillende wijnen willen proeven dan kun je deze een stuk beter beoordelen door ze na het proeven uit te spugen.

  • Pen & papier: Als je verschillende wijnen proeft, is het leuk om op te schrijven wat je wel en niet lekker vindt aan een bepaalde wijn. Daarnaast kunnen jullie aan het einde van de proeverij bepalen wat de absolute favoriet is geworden.

Meer lezen?

De top 5 populaire wijnsoorten op een rij

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Daarom vind je hieronder een top 5 van populaire en meest bekende rode en witte wijnsoorten.

Lees meer over wijnsoorten
Glas wijn dat wordt ingeschonken

Alles over decanteren

Een mooie fles rode wijn kun je het beste van tevoren decanteren. Klinkt ingewikkeld? Is het niet. Wij vertellen je alles over het decanteren van wijn.

Lees alles over decanteren

De 8 rode wijnsoorten die je moet kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Lees meer over rode wijnsoorten