Pinsa

Vers gebakken platbrood op houten snijplank met olijfolie.

Pinsa: het luchtige broertje van pizza

Pizzalovers opgelet: maak kennis met pinsa! Dit luchtige broodje staat al bij veel Italianen op tafel tijdens de lunch en wordt ook in Nederland steeds populairder. Begrijpelijk, want deze kruising tussen pizza en focaccia is molto gustosa… 🤤

 

Wat is pinsa?

Pinsa Romana is een Italiaanse pizzasoort uit Rome. Dit ovale broodje is een combinatie van pizza en focaccia. Pinsa is heerlijk luchtig. Dit komt omdat het deeg wordt gemaakt van verschillende soorten bloem, veel water en heel lang moet rijzen. Het resultaat? Een knapperige korst met een zachte, fluffy binnenkant… Loopt het water je al in de mond? Ga dan snel aan de slag met dit recept voor pinsadeeg.

Focaccia belegd met mortadella, olijven, rucola en Parmezaanse kaas op een houten plank, met schalen zwarte olijven, rucola en cherrytomaten erbij.

Wat is het verschil tussen pinsa en pizza?

Bij traditioneel pizzadeeg wordt vaak alleen gebruikgemaakt van tarwebloem. Bij pinsa is dit juist een mix van verschillende soorten bloem. Ook is het deeg van pinsa veel natter, omdat er meer water wordt toegevoegd. En waar pizzadeeg slechts 1,5 uur hoeft te rijzen, moet pinsadeeg minimaal 12 uur rusten. Door deze combinatie is een pinsa een stuk luchtiger dan pizza.

Is pinsa gezonder dan pizza?

Het deeg van pinsa bevat veel minder koolhydraten dan pizzadeeg. Ook wordt er bij pinsa vaak minder olie en vet gebruikt. Maar of pinsa echt gezonder is dan pizza, hangt natuurlijk ook af van hoe je ‘m belegt. De toppings bepalen uiteindelijk de totale voedingswaarde. Op zoek naar gezonde alternatieve voor pizzabodems en toppings? Lees dan hier hoe je een gezonde pizza kan maken.
Vier verschillende soorten rechthoekige pizza's met diverse toppings op een houten ondergrond: tomaat en rucola, artisjok en walnoot, olijf en basilicum, ham en basilicum.

Welke toppings doe je op een pinsa?

Een pinsa kan je met allerlei verschillende toppings beleggen:

  • Kies voor de klassieke Margarita met tomatensaus en mozzerella

  • Zin om uit te pakken? Ga dan voor een pinsa met burrata, zelfgemaakte pesto en geroosterde pijnboompitten

  • Spice je pinsa op met plakjes salami, rode paprika en olijventapenade

Of beleg ‘m net zoals een pizza en spiek bij de 8 bekendste pizzasoorten voor inspiratie. Benieuwd naar onze favorieten? Bekijk dan onderstaande video waarin we je 3 manieren laten zien om een pinsa te beleggen. Buon appetito!