Zelf aan de slag met je moestuin

Wat is er mooier dan zelf groenten, fruit en kruiden te telen en te oogsten? In je eigen achtertuin of op het balkon is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Zorg voor een goede plek, de juiste grond en vergeet niet om op tijd water te geven en je zult zien dat het niet moeilijk is!

Hoe begin je een moestuin?

  • Kijk goed in je tuin of op je balkon waar de meeste zon komt (minimaal 6-8 uur per dag zon). Veel groenten en fruit zijn echte zonaanbidders!
  • Zorg voor genoeg bescherming tegen de wind. Uit het noorden en noord-oosten komt koudere lucht dus kies bij voorkeur voor een plek aan de west- of zuidkant van je tuin of balkon.

  • Let er op dat de grond vlak is en het water goed weg kan lopen.

  • Heb je een minder zonnige tuin? Kies dan voor groenten en fruit die het goed doen in de halfschaduw (3-6 uur per dag zon) zoals sla, spinazie, bieten, wortelen, appels, kersen en bessen.

Wanneer kun je het beste met een moestuin beginnen?

Als de vorstperiode voorbij is, is het een goed moment om met je moestuin te starten. De meeste zaden kun je direct in de volle grond zaaien. Wil je eerder beginnen, kies dan voor een kweekkas of plaats de zaden eerst op je vensterbank in een zaaibakje of potje en verplaats ze rond april naar buiten.

Wat zijn makkelijke groenten om mee te beginnen?

Maak het jezelf in het begin niet te moeilijk en start met makkelijke groenten zoals sla, courgette, wortel, radijs, paprika, spinazie en snijbieten. Heb je eenmaal de smaak te pakken, dan kun je altijd nog overgaan op groenten die meer aandacht nodig hebben.

Hoe moet je de moestuin indelen? 

Deel je tuin het liefst in, in vakken (minimaal 4). Zorg dat je aparte vakken hebt voor bladgroenten, vruchtgroenten, peulgewassen, knolsoorten of wortels en knollen. Elk soort heeft zijn eigen voedingsstoffen nodig en met de vakverdeling raakt de grond niet uitgeput. Daarnaast is wisselteelt ook erg belangrijk. Wisselteelt houdt in dat je elk jaar de planten een plaatsje opschuift. Zo hebben koolsoorten veel voedingsstoffen nodig en wortelen en aardappelen het minst en door ze van vak te wisselen houd je de grond gezond.

Wat is de beste manier om te zaaien?

Per groente en fruit verschilt het zaaimoment. Kijk op de verpakking welke maand geadviseerd wordt en houd daarbij ook rekening met hoe koud het is voor de tijd van het jaar. Bij het plaatsen in de grond kun je als richtlijn aanhouden dat je het zaadje zo diep zaait als dat het verticaal groot is. Heb je een zaadje dat 2 cm lang is, zaai het dan 2 cm onder de grond.

Tips voor een succesvolle moestuin 

  • Houd goed bij wanneer je iets hebt gezaaid of geoogst zodat je weet hoe lang het duurt voordat de groenten en fruit eetbaar zijn.
  • Zorg dat er bij het zaaien genoeg ruimte zit tussen de zaadjes. De meeste groente en fruit hebben ruimte nodig om te groeien en zo voorkom je dat de zaden niet goed groeien omdat er te weinig voeding uit de bodem gehaald kan worden.
  • Geef niet teveel water. Kleine plantjes zijn kwetsbaar en er kan snel schimmel ontstaan of de plantjes kunnen gaan rotten.
  • De opbrengst uit je moestuin kan veel zijn en het is natuurlijk zonde om groenten en fruit weg te moeten gooien. Maak daarom een slimme planning waarbij je de oogst zoveel mogelijk kan spreiden over het hele jaar.
  • Maak voor de oogstpiek in de zomer genoeg tijd vrij om de groenten en fruit in te maken, te wecken, te fermenteren of in te vriezen. Op die manier kun je de oogst nog lang bewaren en hoef je geen groenten en fruit weg te gooien.

Minder voedsel verspillen. Zó doe je dat.

Door minder te verspillen kunnen we in Nederland 34 kilo voedsel per persoon per jaar besparen. Goed voor de wereld én voor je portemonnee!

Lees de 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan

5 tips om de biodiversiteit te vergroten

Wat kan jij doen om de natuur een handje te helpen? We geven je 5 praktische tips om jouw impact op biodiversiteit te vergroten.

Lees hoe jij biodiversiteit kan vergroten

Welke groente en fruit eet je in welk seizoen?

Groente en fruit uit het seizoen én ook nog eens van eigen bodem: beter dan dit wordt het niet! Ze zijn verser, goedkoper en je weet precies waar ze vandaan komen.

Lees meer over seizoensgroente- en fruit