Geweldig genoten

Van (ongezouten) noten kun je zonder schuldgevoel genieten, want ze zijn ontzettend gezond! Ze zitten vol met eiwitten, ijzer en mineralen. En er zijn er heel veel van, allemaal met hun eigen eigenschappen en smaak. Zie je door de noten het bos niet meer? Wij zetten de 10 populairste noten voor je op een rij!

Amandelen

Amandelen zitten vol met vitamine E en mineralen en zijn één van de meest vezelrijke noten. De amandel is technisch gezien geen noot, maar een zaad, waardoor hij naast voedingsstoffen ook antioxidanten bevat. Omdat hij ook nog eens voor meer dan de helft uit onverzadigde vetten bestaat en vezels erg vullend werken, is het een gezonde keuze bij een snack attack!
Amandelen hebben een milde, melkachtige smaak met een vleugje bitter. De milde smaak versterk je door ze te verhitten in een koekenpan of oven.

Cashewnoten

Cashewnoten hebben een milde, boterachtige smaak. Ideaal om rauw te eten maar ook gebakken of geroosterd zijn ze heerlijk in warme gerechten. Cashewnoten zijn van nature rijk aan magnesium en fosfor én - niet onbelangrijk - ze bevatten weinig vet. Heb je er nog wat over? Bewaar ze geroosterd in een zakje waar geen lucht bij kan. Dan zijn ze zelfs na een half jaar nog lekker crunchy!

Paranoten

Paranoten

Paranoten zijn de wat minder bekende noten uit dit rijtje. Ze zitten vol met gezonde voedingsstoffen en zijn dus heel geschikt als gezond tussendoortje. Paranoten kunnen los gegeten worden, maar zijn ook heerlijk in een notenmix.
De smaak van de paranoot is licht zoetig en ook een beetje aards. Je kunt met paranoten koken, maar omdat het advies is om maar een paar paranoten per dag te eten, kan je ze beter doseren wanneer je ze als gezonde snack eet.

Hazelnoten

Deze kleine rakkers hebben veel noten op hun zang! Ze zijn namelijk een belangrijke bron van voedingsstoffen, zoals vitamine E en voedingsvezels. Maar ook van onverzadigd vet, dat (als je verzadigd vet vervangt door onverzadigd) de kans op hart-en vaatziekten verkleint. Hazelnoten hebben een typische, nootachtige smaak, waardoor ze bij veel gerechten passen. Snacken? Ook daar lenen ze zich graag voor!

Walnoten

In walnoten zit een vrij hoge hoeveelheid omega 3-vetzuur. Dat is een vetzuur dat je via voeding binnen moet krijgen en die beschermt tegen hart- en vaatziekten. Net als het onverzadigd vet dat doet in deze ‘hersentjes’ onder de noten.
De zachte, lichtzoete smaak van walnoten maakt ook deze noot veelzijdig om mee te koken of lekker los te snacken. Net als paranoten worden walnoten nooit gebrand.

Pecannoten

Pecannoten

Pecannoten worden vaak vergeleken met walnoten in de strijd om de 1e prijs als het gaat om gezondheid. Maar anders dan in de Mini-playbackshow kan er hier niet ‘maar één de winnaar zijn.’ Waar pecannoten bijvoorbeeld hoger scoren op vitamine E, winnen walnoten als het om omega-3-vetzuren gaat. Wil je zeker zijn? Pick a mix!
Pecannoten hebben een zoete, honingachtige smaak, waardoor ze goed passen bij zoete gerechten. Maar ze doen het juist ook lekker in hartigere gerechten als zoete tegenhanger.

Pinda's

Pinda's

Een lastige noot om te kraken? Soms. Maar de beloning is elke keer weer de moeite waard! Overigens behoren pinda's officieel niet tot de noten, maar tot de peulvruchten. Ze groeien namelijk ondergronds. Rauwe pinda's hebben een beetje een sperziebonenachtige smaak die verandert naar nootachtig als ze geroosterd worden.

Pistachenoten

Pistachenoten bevatten in vergelijking met andere noten weinig calorieën. Daarnaast kan het pellen van deze gesloten vrienden best een klusje zijn. Daardoor eet je ze wat minder snel achter elkaar en ook dat kan een (calorie)voordeel opleveren! Dus dit kan een reden zijn om voor deze gezellige, groene nootjes te kiezen.
Pistachenoten kun je prima rauw eten, maar ook geroosterd zijn ze heerlijk. Door hun heldergroene kleur, worden ze graag ingezet om bijvoorbeeld een nagerecht als meringuetaart op te fleuren.

Macadamianoten

Macadamianoten

Deze vrolijke nootjes bevatten het hoogste gehalte aan vetten van alle noten. Maar laat ze nu niet meteen links leggen! Het gaat hier om de gezonde, onverzadigde vetten. Macadamianoten zijn zowel rauw, geroosterd als gebakken te eten en kunnen heel goed in zowel zoete als hartige gerechten worden verwerkt.

Barunoten

Barunoten

Deze noten zijn afkomstig uit Brazilië. Ze bevatten vrij veel voedingsstoffen zoals gezonde vetten en voedingsvezels en minder calorieën dan andere noten. Een echte krachtpatser dus!
De smaak van de barunoot lijkt een beetje op die van de pinda en de cashewnoot. Het is goed om deze noot geroosterd te eten. Zowel om gezonde eigenschappen te behouden als voor de (intensere) smaak.

Handje noten

Welke noten zijn het gezondst? En mag je ze elke dag eten?

Makkelijk! Alle noten en pinda's zijn goed voor je, mits ze onbewerkt zijn. Ze zitten namelijk vol met eiwitten, ijzer en mineralen. Wat onbewerkt is, is makkelijk te onthouden met deze 4 O's:
- Ongebrande noten

- Ongeroosterde noten

- Ongezouten noten

- Ongesuikerde noten

Het advies vanuit het Voedingscentrum is om een handje ongezouten noten per dag te eten. Het maakt daarbij niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn. Ook notenpasta en pindakaas van 100% noten of 100% pinda tellen mee. Omdat de samenstelling van de voedingsstoffen voor elke noot weer anders is, kun je niet zeggen dat de één beter is dan de ander. Kiezen hoeft dus niet. Variëren wel!

Meer lezen?

Bakje met paranoten

Alles over paranoten

Paranoten beschikken over een heleboel gezonde eigenschappen die zeker goed zijn voor ons lichaam. Nog meer te weten komen over paranoten? Lees er hier alles over.

Alles over paranoten
sperziebonen_spruitjes

10x de meest vezelrijke groenten

Welke groenten kun je het beste eten om aan voldoende vezels te komen? We zetten de meest populaire en vezelrijke groenten voor je op een rijtje!

Bekijk de meest vezelrijke groenten
Gezonde snacks voor in de avond

Gezonde snacks voor in de avond

Wie kent het gevoel niet dat je 's avonds trek krijgt in een snack? Maar die zijn niet altijd goed voor je. Vind hier 6 tips voor gezonde avondsnacks: gezond, lekker en makkelijk om te maken.

Bekijk gezonde snacks