5x gezonde tussendoortjes

5x tips voor een gezonde snack

Je kent het wel. Om een uurtje of vier begin je trek te krijgen en heb je zin in wat lekkers. Je grijpt bijna gedachteloos naar dat lekkere koekje of die zak chips in de kast. Toch kies je liever voor iets gezonds. Maar wat zijn die gezonde tussendoortjes? We delen een paar opties met je.

1. Fruit

Cliché maar waar, vers fruit is een gezonde snack. Je kan een appel of mandarijn pakken, maar ook gaan voor een bakje aardbeien of baluwe bessen. Allemaal boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. En ja, ook een banaan is een gezond tussendoortje. Voor een goedkoop én gezond tussendoortje: kies fruit uit het seizoen! Onze top 5 favoriete gezonde snacks:

Gezond tussendoortje fruit

2. Groente

Groente als tussendoortje hoeft niet saai te zijn. Denk hierbij aan snoepgroente zoals komkommer, tomaat, paprika en worteltjes. Of maak er een klein feestje van en combineer je gezonde snack met een lekkere dip. Reepje paprika, een schijfje komkommer of een knapperig worteltje met een romige hummus of een frisse yoghurtdip. Doet het trouwens ook perfect als er spontaan borrelvisite op de stoep staat...
Gezond tussendoortje groente

3. Noten

Noten bevatten veel gezonde vetten en zijn een voedzaam, gezond tussendoortje, maar ze bevatten ook veel calorieën. Overdrijf dus niet, zeker niet als je wilt afvallen. Een klein handje per dag is genoeg. Kies wat je lekker vindt: cashewnoten, walnoten, pinda's of amandelen. Wil je je snack zo gezond mogelijk houden? Kies dan voor ongebrande en ongezouten noten. Verder kom je in de notenmix vaak rozijnen of cranberry's tegen waardoor de hoeveelheid suiker kan toenemen. Onze favoriet? Een notenmix! Dan heb je alles in één handje.
Gezond tussendoortje handje noten

4. Kwark, yoghurt of (plantaardige) zuivel

Een schaaltje kwark, yoghurt of andere plantaardige zuivel met fruit, noten en zaden is een heerlijke snack. Niet alleen lekker, maar ook ontzettend voedzaam en eiwitrijk. Wil je een tussendoortje om af te vallen, kies dan voor de magere variant. Deze bevat minder vet en minder calorieën. Tip: doe wat fruit, noten en zaden of een beetje honing en kaneel erbij om het wat meer smaak te geven.
Gezond tussendoortje kwark

5. Volkoren crackers met (mager) beleg

Zin in een boterham? Of in een groter tussendoortje? Kies een keertje voor een volkoren cracker of een rijstwafel. Net zo lekker en een stuk gezonder! Beleg hem bijvoorbeeld met avocado, Hüttenkäse of humus. Om je gezonde snack nog vullender te maken, kan je er ook nog schijfjes komkommer, tomaatjes of kiemgroenten op leggen. Smullen maar!
Gezond tussendoortje crackers met beleg

Meer lezen?

8x gezonde snacks tijdens een dagje uit

Wij zetten 8 heerlijke en gezonde snacks voor je op een rijtje. Ideaal voor een dagje uit of een bezoek aan een pretpark!

Bekijk de gezonde snacks

6x gezonde snacks voor in de avond

Wie kent het gevoel niet, dat je eigenlijk niet meer wilde eten ‘s avonds, maar toch trek krijgt in een avond snack? Maar je weet niet wat je kan pakken?

Bekijk alle gezonde snacks voor in de avond
Gezonde snacks voor in de avond