8x tips voor veganuary

(Ve)gaan met die banaan

Een nieuw jaar betekent vaak... Goede voornemens. Met veganuary is er een nieuwe januari challenge in het leven geroepen: de hele maand januari geen dierlijke producten eten. Maar wat is veganuary precies, waar moet je aan denken en is het gezond? Wij vertellen je alles over veganuary en geven je 8 tips om goed voorbereid te beginnen!

8x tips voor veganuary

Om goed voorbereid aan veganuary te beginnen, hebben we een aantal tips voor je.

  1. Zorg dat je alle vitaminen binnenkrijgt. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, dus dit moet met vitaminen worden aangevuld.

  1. Bedenk je avondeten niet vanuit vlees of vis, maar begin met denken vanuit de groenten. Groenten zijn de ster van je gerecht!

  1. Zoek een maatje. Samen een challenge aangaan is een stuk leuker (en motiverender!) dan alleen.

  1. Zoek, wanneer je buitenshuis eet, van tevoren op of het restaurant veganistisch eten serveert.

  1. Focus op alles wat je wél mag eten, in plaats van alles wat niet mag.

  1. Maak vooraf een (online) boodschappenlijstje. Zo kan je uitgebreid de ingrediëntenlijst lezen, of het dieetfilter gebruiken in de webwinkel. Als een product of recept vegan is staat er altijd het label ‘veganistisch’ bij.

  1. Ga op zoek naar makkelijke vegan recepten. Van vegan pancakes tot vegan pizza, bijna alles is vegan mogelijk.

  1. En het allerbelangrijkste: het is niet erg om fouten te maken. Het moet namelijk vooral leuk blijven voor jezelf!

Tips veganuary vegan broodbeleg

Wat is de betekenis van veganuary?

Veganuary is van oorsprong een Britse organisatie, die sinds 2014 mensen aanspoort om in januari een maand lang veganistisch te eten. Veganistisch eten betekent dat er geen producten worden gegeten die afkomstig zijn van een dier. Dat kan het vlees zijn van een varken, de honing van een bij, maar ook bijvoorbeeld snoep waar gelatine in zit, omdat dit een bindmiddel is dat uit dierlijk slachtafval wordt gehaald. Dat betekent: geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing, gelatine, maar ook geen E-nummers van dierlijke oorsprong. Sommige veganisten gaan nog een stapje verder en vermijden ook het gebruik van dierlijke producten in hun kleren, schoenen en cosmetica.

Waarom meedoen aan veganuary?

Er zijn verschillende voordelen aan veganuary. Misschien heb je zin in een uitdagende challenge, of ben je wel even klaar met dry january. Veganuary is sowieso goed voor het dierenwelzijn en voor het milieu. Daarnaast is gezondheid voor veel mensen een grote reden om veganistisch te eten. De effecten op je lichaam en je gezondheid zijn afhankelijk van wat je eet. Als je zorgt dat je alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt, kan het in ieder geval geen kwaad om veganistisch te eten.

Tips veganuary vegan quesadillas

Welke vitaminen en mineralen moet ik vervangen?

Sommige vitaminen en mineralen vind je vooral in dierlijke producten. Vitamine B12 is de enige vitamine die we aanraden om bij te slikken, omdat deze van nature alleen maar in dierlijke producten zit. Aan veel vlees- en zuivelvervangers wordt tegenwoordig vitamine B12, calcium en ijzer toegevoegd. Check wel even de verpakking of dit inderdaad zo is. Wil je er zeker van zijn dat je als veganist genoeg ijzer, eiwit, calcium, vitamine B1 en B2 binnenkrijgt? Bekijk hiervoor het voedingscentrum voor een uitgebreide lijst van voedingsmiddelen.

Tips veganuary vegan pasta pesto

Val je af door vegan eten?

Het kan zijn dat je door een veganistisch dieet afvalt. Als je veganistisch eet, ben je bewust bezig met wat je op een dag binnenkrijgt. Als je daardoor minder calorieën eet dan je verbrandt, val je (in de meeste gevallen) af. Het maakt niet uit of deze calorieën uit dierlijke producten of uit niet-dierlijke producten komen.

Meer lezen?

Vegan weekmenu

Even een weekje vegan eten? Dat kan heel gemakkelijk en is, heel belangrijk, ook nog eens lekker! Wij delen een 7-daags weekmenu met je, zodat jij een weekje vegan kan eten.

Bekijk het vegan weekmenu
Vegan quiche met saus

Boodschappenlijstje plantaardig dieet

Dacht jij dat je alleen maar groenten en fruit eet als je plantaardig eet? Echt niet! Een plantaardig dieet kan super gevarieerd zijn. Wij helpen je bij het samenstellen van je boodschappenlijstje.

Bekijk vegan boodschappenlijstje
tempeh, tofu en bietenburger