25x gezonde inspiratie voor op je boterham

Wat is precies gezond broodbeleg en wat kan je beter niet te vaak op je boterham smeren? Van zoet tot hartig, van plakjes tot smeersels: er is zo veel mogelijk aan beleg dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wij geven je wat gezonde inspiratie voor op je boterham!

Gezond broodbeleg crackers met gezond beleg

10x gezond smeren

Je kan eindeloos variëren met smeren! Je kan deze spreads natuurlijk kopen, maar ook gemakkelijk zelf maken. Zo heb je altijd je eigen verse hummus, groentespread of bijvoorbeeld Baba ganoush in je koelkast staan.

En hoe zit het dan met boter? Roomboter bevat in verhouding veel verzadigde vetten. Daarom worden halvarine en margarine aangeboden als alternatief. Deze twee alternatieven bevatten meer vitamine D en minder verzadigde vetten.

5x toch even wat anders

Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf, aangezien vleeswaren vaak veel vet en zout bevatten. Toch kan je vleeswaren als ham, boterhamworst en kipfilet wel maximaal één keer per dag wel eten. Deze drie soorten vleeswaren zijn namelijk minder vet, alleen bevatten wel zout. Kaas bevat daarentegen veel vetten, dus ook hiervoor geldt niet te veel kaas als je gezond wil eten. Je kan ook kiezen voor 30+ kaas, deze kaas bevat minder vet en meer calcium. Ook zachte geitenkaas is een bewuste keuze.

Avocado is gezond, maar in tegenstelling tot andere groente bevat de avocado veel vetten. Daardoor bevat een avocado ook meer calorieën. Een hele avocado is namelijk al goed voor ongeveer 360 kcal. Je kan natuurlijk ook een deel van de avocado eten en de rest in blokjes invriezen.

Gezond broodbeleg

5x kleur je boterham met gezonde toppings

  • Groente zoals komkommer, paprika, tomaat, wortel, avocado of sla
  • Fruit zoals stukjes appel of plakjes banaan
  • Noten & zaden als zonnebloempitten, lijnzaad, chiazaad, cashewnoten
  • Spice it up met sambal of Sriracha saus
  • Kruiden & specerijen: kerriepoeder, paprikapoeder, peper of Ras el hanout.

Wist je dat plakjes komkommer of banaan ook heerlijk zijn op een boterham pindakaas? Bekijk meer gezonde lunch recepten. Veel plezier met smeren!

Gezond broodbeleg brood met pindakaas

5x voor de zoetekauw

Dacht je dat je als zoetekauw vaarwel moest zeggen tegen de zoetigheid op brood? Zeker niet! Deze producten kan je echt wel eens op je brood doen. Maar net als bij elk beleg: varieer en overdrijf niet. Sommige belegsoorten bevatten weliswaar minder kcal, maar wel zoetstoffen. Kokosbrood en pindakaas bevatten daarentegen weer minder bewerkte producten, maar meer vetten (en dus meer kcal). Het is dus maar net de vraag waar je naar op zoek bent!

Meer lezen?

Eten voor en na het sporten: do's en dont's

Geen idee wat je voor, tijdens en na het sporten mag eten? We helpen je een handje met handige voedingstips en lekkere snack inspiratie!

Lees meer over eten voor en na het sporten!
Sportschoenen, gewichten en sinaasappels

5x tips voor een gezond tussendoortje

Je kent het wel om een uurtje of 15 à 16 heb je zin in wat lekkers. Maar wat zijn nu gezonde tussendoortjes? We delen ze met je!

Lees meer over gezonde tussendoortjes
Smoothies gezonde tussendoortjes