Weinig tijd? Ga mealpreppen

Persoon giet dressing over verse salade met groenten, feta en kruiden in een witte schaal, omringd door verse ingrediënten en kruiden op het aanrecht.

Heb je een drukke week voor de boeg en wil je toch lekker en gezond eten? Ga dan mealpreppen! Van ontbijt tot avondeten, alles kun je van tevoren klaarmaken (of ‘preppen’). Met deze 6 stappen van diëtist Steffi Haazen kun je meteen aan de slag.

Stap 1: Maak een planning

Een goede voorbereiding helpt bij mealpreppen. Kies een vaste dag om je eetplanning te maken. Kijk wanneer je tijd hebt om alles te koken en boodschappen te doen. Bedenk wat je op welke dag wilt eten. Houd rekening met je agenda. Ben je een keer laat thuis? Ga je sporten? Of eet je gezin op verschillende tijden? Plan op die dag iets dat je snel op tafel zet of dat al klaarstaat in de koelkast of vriezer.

Stap 2: Doe slim boodschappen

Maak op basis van je planning een lijst en haal alles in 1 keer in huis. Dat scheelt tijd en geld. Nog makkelijker: laat je boodschappen bezorgen. Op die manier voorkom je ook dat je tussendoor minder gezonde dingen in huis haalt.

“ Kook pasta, rijst of granen alvast. In de koelkast blijft dit 2 dagen goed, in de vriezer zelfs 3 maanden. ”

Diëtist Steffi Haazen

Stap 3: Prep je ontbijt

Ontbijt je graag met fruit? Snijd alvast het fruit dat je die week wilt eten. Dan hoef je dat ’s ochtends niet meer te doen. Sprenkel er wat citroensap over, dan blijft het fris van kleur. Recepten met chiapudding, granola of yoghurt met havermout zijn ideaal om voor te bereiden. Die hebben tijd nodig om te weken, op te stijven of te garen in de oven. Bak ook extra pannenkoeken of bananenbrood. Stop ze in zakjes in de vriezer. Haal ze de avond ervoor eruit om te ontdooien. Een makkelijke start van de dag!

Stap 4: Prep je lunch en avondeten

Kook pasta, rijst of granen alvast. In de koelkast blijft dit 2 dagen goed. In de vriezer zelfs 3 maanden. Groenten kan je ook al snijden en voorkoken. Snijd vlees of vis, leg dit eventueel in een marinade en bak het de volgende dag. Eenmaal gebakken blijft het 2 tot 3 dagen goed in de koelkast. Omdat alle onderdelen van je maaltijden al klaarstaan, hoef je ze later alleen nog te combineren. Ook handig: vries soepen, sauzen, curry’s en hartige taarten in.

Stap 5: Bewaar je eten goed

Goed bewaren is belangrijk bij mealpreppen. Gebruik bakjes die je goed kunt afsluiten. Of neem diepvrieszakjes, die nemen minder plek in. Daardoor kun je extra veel maaltijden kwijt in je vriezer. Schrijf aan de buitenkant de datum en wat erin zit, dan grijp je nooit mis.

Stap 6: Houd overzicht in je vriezer

Leg een schrift in de keukenla waarin je bijhoudt wat er in de vriezer ligt. Maak aparte bladzijden voor fruit, groenten, vlees, vis, soepen, sauzen en complete maaltijden. Zet er ook de data bij en streep weg wat je gebruikt. Zo maak je van je vriezer een voorraad vol gezond gemak.