Glutenvrij eten
Wat is het en waar begin je?
Het is steeds makkelijker én lekkerder om glutenvrij te eten. Zeker nu je in de supermarkt zoveel glutenvrije producten kunt vinden. Wat is het voordeel van glutenvrij eten en hoe pak je het aan? Diëtist Steffi Haazen geeft antwoord op 7 vragen.
7 vragen over glutenvrij eten op een rij
In dit artikel lees je het antwoord op de volgende vragen:
- Wat zijn gluten?
- ​​​​​​​Wat is glutenvrij eten?
- Voor wie is glutenvrij eten bedoeld?
- Wat zijn de voordelen van glutenvrij eten?
- Wat zijn de nadelen van glutenvrij eten?
- Wanneer starten met glutenvrij eten?
- ​​​​​​​Hoe kun je makkelijk en gezond glutenvrij eten?

1. Wat zijn gluten?
Gluten zijn eiwitten die in bepaalde granen zitten. Het gaat om alle soorten tarwe (zoals spelt, durum, emmer en kamut), rogge en gerst. Gluten laten brood goed rijzen en maken het stevig en elastisch.
2. Wat is glutenvrij eten?
3. Voor wie is glutenvrij eten bedoeld?
Een volledig glutenvrij eetpatroon is bedoeld voor mensen die ziek worden van gluten. Een arts stelt deze diagnose op basis van bloedonderzoek (zie vraag 6). Het gaat om:
- Mensen met de auto-immuunziekte coeliakie; zij moeten hun hele leven een glutenvrij dieet volgen;
- Mensen met glutensensitiviteit; ook zij kunnen zich beter voelen door een glutenvrij dieet;
- Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) krijgen soms een glutenvrij dieet voorgeschreven door hun arts of diëtist.
Daarnaast zijn er mensen die er zélf voor kiezen om glutenvrij te eten. Bijvoorbeeld omdat ze andere (buik)klachten hebben. Of omdat ze ervan uitgaan dat gluten niet gezond voor hen zijn. Terwijl er in glutenhoudende granen juist veel gezonde voedingsstoffen zitten. Een glutenvrij dieet is daarom alleen bedoeld voor mensen die geen gluten kunnen verdragen. Zij krijgen begeleiding van een (gespecialiseerde) diëtist, zodat ze toch alle voedingstoffen binnenkrijgen.
4. Wat zijn de voordelen van glutenvrij eten?
5. Wat zijn de nadelen van glutenvrij eten?
6. Wanneer starten met glutenvrij eten?Â
7. Hoe kun je makkelijk en gezond glutenvrij eten?
Voor mensen die ziek worden van gluten, is het belangrijk dat ze elk spoortje van gluten vermijden. Zelfs een (onzichtbare) kruimel verdragen ze niet. Gelukkig zijn veel producten van nature glutenvrij, zoals verse groente en fruit, zilvervliesrijst, eieren of ongezouten noten. Ook zijn er steeds meer glutenvrije soorten brood, snacks en pasta te koop. Zo kun je op elk moment van de dag genieten zonder gluten: van een glutenvrij ontbijt tot verrassende glutenvrije traktaties.
Je herkent glutenvrije producten aan het logo van een doorgestreepte aar en/of aan de woorden ‘glutenvrij’ of ‘vrij van gluten’ op het etiket. Glutenvrij koken? Het gebruik van apart bestek, servies en snijplanken is 1 van de 9 tips om veilig, lekker, makkelijk en gezond glutenvrij te eten.
Glutenvrij in je winkelmandje
Makkelijk glutenvrij koken
Meer lezen?
Glutenvrij dieet: wat is het en hoe pak je het aan
Voor mensen met coeliakie of glutensensitiviteit is een glutenvrij dieet geen keuze, maar écht nodig. Diëtist Steffi Haazen beantwoordt de 10 belangrijkste vragen en geeft tips!

Glutenvrij eten voor beginners: 9 tips
Makkelijk en veilig starten met glutenvrij eten? Check de 9 handige tips van diëtist Steffi Haazen. Van slim etiketten checken tot lekker en gezond koken, bakken en swappen!

Glutenvrij genieten?
Van krokante ontbijtgranen en lekker brood, tot smaakvolle pasta’s en fijne tussendoortjes: laat je verrassen door al onze glutenvrije producten. Voor elk moment van de dag.
