Eten voor en na het sporten: do's en don'ts

Mag je nou wel wat eten voor het sporten of toch niet? Of is het verstandig om tijdens het sporten wat te eten? Hier lees je het antwoord daarop en meer over eten en drinken rond het sporten.

Mag je eten voordat je gaat sporten?

First things first, mag dat eigenlijk wel? Het antwoord daarop is ja, maar ook weer niet nét voor het sporten. Het beste is om een goede maaltijd te eten twee tot drie uur voordat je begint met sporten. Mocht je daar geen tijd voor hebben, dan kan je altijd wel voor iets kleins kiezen om te eten. Dan heb je toch net wat extra energie om het meeste uit je sportactiviteit te halen. Maar wat is dan iets kleins voor het sporten?

5x eten voor het sporten

Als je er dus voor kiest om iets kleins te eten, zorg dan dat het makkelijk verteerbaar is en toch energie geeft. Hieronder vind je vijf kleine snacks die je net voor het sporten kan eten.

  • Een stuk fruit als een appel of banaan
  • Een schaaltje magere yoghurt
  • Volkoren cracker met 100% notenpasta
  • Fruitreep zonder toegevoegde suiker
  • Een kleine zelfgemaakte smoothie

Of bekijk ons assortiment aan bewuste voeding.

Wat kan ik eten tijdens het sporten?

Het ligt er natuurlijk aan wat voor sport je doet, maar soms kan het handig zijn om wat tijdens het sporten te eten. Als je aan duursport doet en uren intensief sport, dan kunnen sportrepen of sportdrankjes zeker een goede toevoeging zijn. Wanneer je korter dan een uur sport, dan is het niet noodzakelijk om tussendoor iets te eten. Bovendien is het bij veel sporten ook nog eens onhandig om tussendoor ergens je tanden in te zetten.

Wat te eten na het sporten?

Niets is lekkerder dan het gevoel van voldoening na het sporten. Toch komt een goede maaltijd wel erg dichtbij dat gevoel! Tijdens het sporten heb je veel calorieën verbrand en je lichaam kan wel weer wat voedingsstoffen gebruiken. Het is handig om voor een grote maaltijd te gaan sporten, dan kan je vervolgens gelijk ontbijten, lunchen of avondeten. Zo zorg je dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk hierbij aan voldoende koolhydraten en eiwitten.

Moet ik extra eiwitten eten?

Eiwitrepen, eiwitshakes, kilo’s kwark, alles om maar aan genoeg eiwitten te komen. Alleen betekent sporten dat je al die extra eiwitten nodig hebt? Nee, in de meeste gevallen niet. Als je regelmatig sport hoef je echt niet gelijk enorme hoeveelheden eiwitten naar binnen te werken. Wel is het zo dat je lichaam voldoende eiwit nodig heeft voor het herstel van je spieren. Maar als je gewoon een recreatieve sporter bent, mag je de eiwitshakes laten staan. Wil je toch wat eiwitrijker eten, dan vind je hier lekkere recepten met net wat extra eiwitten. Of kijk hier naar functionele voeding met extra eiwitten.

Meer lezen?

6 vragen over vezels. Hoe zit het nu precies?

Wat hebben volkorenbrood, hazelnoten en bramen met elkaar gemeen? En waarom zijn ze zo belangrijk voor onze gezondheid? We vertellen je alles over vezels!

Lees meer over vezels
Potjes met producten waar veel vezels in zitten

5x tips voor een gezond tussendoortje

Je kent het wel om een uurtje of 15 à 16 heb je zin in wat lekkers. Maar wat zijn nu gezonde tussendoortjes? We delen ze met je!

Lees meer over gezonde tussendoortjes
Smoothies gezonde tussendoortjes