5 gezonde voordelen van koolhydraatarm eten

Minder koolhydraten eten: steeds meer mensen voelen zich er goed bij. Logisch, want als je het op een goede manier doet, heeft het volop voordelen voor je gezondheid. Welke dat zijn? Diëtist Steffi Haazen zet ze alle 5 voor je op een rij.

1. Blije tanden

Het allergrootste voordeel van minder koolhydraten eten, is dat je veel minder suiker binnenkrijgt. Dat is goed voor je gewicht, maar ook voor je tanden.

Fijn voor je lijn

De meeste mensen die minder koolhydraten eten, vallen wat af omdat ze minder calorieën binnenkrijgen. Maar het gewichtsverlies komt ook door het hormoon insuline. Dit hormoon speelt een rol bij de vertering en opname van koolhydraten in je lichaam. Dat is heel nuttig natuurlijk, maar insuline zorgt er óók voor dat je gemakkelijk vet opslaat. Bijvoorbeeld op je heupen, bovenarmen of in je buik. Als je minder koolhydraten eet, hoeft je lichaam minder insuline aan te maken. En dat zorgt er weer voor dat je minder makkelijk vet opslaat.

3. Goede energie

Misschien herken je het wel, dat je na de lunch wat slaperig bent of moeite hebt om je te concentreren. Door minder koolhydraten te eten, heb je grote kans dat je die middagdips kunt uitzwaaien.

4. Minder zin in zoet

Als je minder suiker en zoete tussendoortjes eet, is dat in het begin even wennen. Maar houd vol, want na ongeveer 7 à 10 dagen merk je echt dat je er minder behoefte aan hebt.

5. Meer kleur op je bord

De allerbeste vervanging voor koolhydraatrijke producten, zoals brood, rijst en pasta? Groente!

Dat betekent dat je er waarschijnlijk (veel) meer van gaat eten. Wist je dat elke groentekleur zijn eigen kracht heeft? Eet daarom de hele regenboog vol vitamines, mineralen en vezels.

Meer doen?

Lekkerder in je vel

We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Ontdek wat jij kan doen

Download Mijn Leefstijlcoach

Wil jij gezonder eten, meer bewegen, beter slapen of vaker ontspannen? Het lukt je met de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Kies een challenge die bij jou past en begin vandaag nog!

Download de gratis app

Meer lezen?

Koolhydraatarm dieet

Je hoort steeds vaker over koolhydraatarm eten, maar wat houdt het precies in? We vertellen je er alles over en delen de lekkerste koolhydraatarme recepten met je.

Lees meer over een koolhydraatarm dieet

Eiwitrijk dieet

De naam ‘eiwitrijk eten’ zegt het al: het eten van producten waar veel eiwitten in zit. Maar in welke recepten en producten zitten nou veel eiwitten? En hoe begin je met een eiwitrijk dieet?

Lees meer over eiwitrijk dieet

Vegan dieet

Je hoort steeds vaker over veganistisch eten en/of een vegan dieet, maar wat houdt het nou precies in, waar moet je op letten en hoe start je met een vegan leefstijl?

Lees meer over vegan eten
Vegan producten