Lekker makkelijk lactosevrij

Melk, yoghurt, kwark, roomkaas en zelfs crème fraîche: het is allemaal te koop zónder lactose. Zo kan jij heel makkelijk blijven genieten van je cappuccino, vertrouwde ontbijt en favoriete soepen, sauzen en andere recepten met zuivel. Wat is lactosevrije zuivel en waar vind je het bij Albert Heijn? Diëtist Steffi Haazen legt het uit.

Wat is lactosevrije zuivel?

Dat is zuivel waar de lactose is uitgehaald. Die zuivel komt, net als de gewone variant, van de koe. In de fabriek is er een enzym aan toegevoegd (lactase) waardoor de lactose wordt afgebroken en niet meer in de zuivel aanwezig is. Normaal gesproken gebeurt dat afbreken van lactose in je lichaam. Mensen die lactose-intolerant zijn, krijgen hier klachten door zoals buikpijn. Voor hen is lactosevrije zuivel dus écht een uitkomst.

Wat is er allemaal te koop en waar vind je het? 

Er zijn allerlei soorten lactosevrije melk, yoghurt, kwark en bijvoorbeeld andere zuivelproducten om lekker mee te koken. In het houdbare schap vind je volle en halfvolle melk zonder lactose. Kijk in de koeling voor de verse varianten hiervan en voor verschillende soorten kwark en yoghurt (ook de Griekse!). Om soepen en sauzen te maken, is er lactosevrije crème fraîche en roomkaas (tip: ook heerlijk op een boterham).

Waarom smaakt lactosevrije zuivel wat zoeter?

Lactosevrije melk, yoghurt en kwark zijn net wat zoeter dan gewone zuivel. Dat komt, simpel gezegd, doordat de lactose eruit is. Er is dus geen suiker aan toegevoegd. Mooi meegenomen toch, dat lekkere zoetje?

Lekker in je vel blijven met Mijn Leefstijlcoach

Gezonder leven? Dat kan al in kleine stappen. Afvallen, meer energie, gezond ouder worden: wat jouw doel ook is, in de app vind je volop inspiratie.

Meer doen?

Lekkerder in je vel

We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Ontdek wat jij kan doen

Download Mijn Leefstijlcoach

Wil jij gezonder eten, meer bewegen, beter slapen of vaker ontspannen? Het lukt je met de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Kies een challenge die bij jou past en begin vandaag nog!

Download de gratis app