Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn een energiebron voor ons lichaam, net zoals vetten en eiwitten dat zijn. Minimaal 40% van je energie haal je uit koolhydraten wanneer je gezond wilt eten. Koolhydraten zitten in veel verschillende producten zo zijn suikers, zetmeel en vezels verschillende vormen van koolhydraten die je terug kunt vinden in voeding.

Daarnaast kun je koolhydraten nog onderverdelen in verteerbare koolhydraten en niet-verteerbare koolhydraten. Verteerbare koolhydraten kan het lichaam opnemen en gebruiken als energiebron. Niet-verteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels. Deze kan het lichaam niet opnemen. Ze vormen dus geen energiebron, maar ze zijn wel erg belangrijk voor de functie van de darmen.

Een gezonde bron van koolhydraten zijn volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en volkoren pasta, aardappels, peulvruchten, groente en fruit.

volkoren pasta

Welke koolhydraten moet ik kiezen?

Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten zoals volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, bulgur en zilvervliesrijst. Daarnaast zitten er in deze voedingsmiddelen B-vitamines en belangrijke mineralen, zoals ijzer, magnesium, chroom en zink. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten. Je kan beter zo min mogelijk suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en vruchtensap nemen. Kies niet te vaak voor producten met toegevoegd suiker zoals koek en snoep.

Koolhydraten-overzicht

Trakteer jezelf op een goed ontbijt

Waar zo'n goed ontbijt dan uit bestaat? Vezelrijke koolhydraten (volkorengranen, fruit, groente), eiwit (magere yoghurt, kaas, ei) en goede vetten (avocado, noten, zaden). Een goed ontbijt levert je 15 tot 20 % van de voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Dit is 300 - 400 kcal.

Een goed ontbijt bestaat uit:

  • Volkorenbrood

  • Volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout, zoals havermout en muesli (havervlokken, met gedroogd fruit en eventueel noten)

  • Magere of halfvolle zuivel zoals een glas melk of yoghurt

  • Fruit op brood, door je yoghurt met muesli of gewoon los

Gezond ontbijt

Meer lezen?

8x eiwitrijke tussendoortjes

Genoeg eiwitten binnenkrijgen op een dag kan soms een uitdaging zijn. Bekijk alle recepten en tips voor (soms) makkelijke, gezonde en vooral eiwitrijke tussendoortjes!

Naar eiwitrijke tussendoortjes
eiwitrijke repen

Kefir: alles wat je moet weten

Kefir. Een bijzonder woord voor een relatief simpel drankje. Wat is kefir nu precies? Waar smaakt het naar en kun je het ook zelf maken? Lees het hier!

Alles over kefir
Ingrediënten kefir

Koolhydraatarm dieet

Je hoort steeds vaker over koolhydraatarm eten, maar wat houdt het precies in? We vertellen je er alles over en delen de lekkerste koolhydraatarme recepten met je.

Lees alles over koolhydraatarm dieet