Minder koolhydraten in 5 stappen

Aan de slag met een koolhydraatbeperkte leefstijl? Dat kan in het begin best even wennen zijn. Diëtist Steffi Haazen helpt je graag op weg met de onderstaande 5 stappen. Vanuit deze basis ga je de smaak vast snel te pakken krijgen! 

1. Schrap suiker, aardappelen en granen

Koolhydraten zijn suiker en zetmeel in ons eten. Als je koolhydraatbeperkt gaat eten, laat je die dus zoveel mogelijk weg. Drink je koffie of thee voortaan zonder suiker en pak ook geen snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap, toetjes en ijs meer. Zetmeel zit in aardappelen en in graanproducten, zoals brood, pasta, rijst, ontbijtgranen en crackers. Het is misschien even slikken, maar je gaat al deze producten zoveel mogelijk schrappen. 

2. Vervang koolhydraten door groenten, vetten en eiwitten

Koolhydraten bestaan uit veel energie (calorieën). Als je veel koolhydraten weglaat, krijg je dus veel minder calorieën binnen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen als je wat wilt afvallen. Maar krijg je dan geen rammelende maag? Niet als je de koolhydraten slim vervangt door groenten en eiwitrijke producten, zoals noten, bonen, zuivel, kip, vis en vlees. Zorg ook voor genoeg gezonde vetten in je voeding. Zo krijg je geen hongergevoel en houd je het prima vol.

3. Doe het zo streng als jij wilt 

Met onze koolhydraatarme recepten eet je echt anders dan anders. Geen suiker, pasta, rijst, brood en andere graanproducten. Een ideale kans om eens te ervaren hoe groot de winst van koolhydraatarm eten kan zijn. Je merkt het op de weegschaal, je hebt meer energie en minder trek in tussendoortjes. Mag het voor jou iets minder streng? Vul de recepten eventueel aan met een kleine portie brood, pasta of rijst. Probeer in ieder geval koolhydraatrijke tussendoortjes te laten staan. Inspiratie nodig? Kijk eens in de gratis Mijn Leefstijlcoach app bij de challenges ‘Suikerbewuste tussendoortjes’ en ‘Snacken met groenten’.

4. Geef jezelf wat tijd

Het kan even wennen zijn om minder koolhydraten te eten. Je stapt in je stofwisseling veel meer over op vetverbranding. Voor sommigen is dat echt een omschakeling. Je krijgt bijvoorbeeld wat hoofdpijn of je bent een beetje moe of trillerig. Het helpt als je extra veel drinkt en af en toe wat bouillon of soep neemt. Meestal heb je na een paar dagen geen last meer. Even doorzetten dus! 

5. Maak het lekker makkelijk 

Er zijn heel veel mensen die letten op koolhydraten. Bij Albert Heijn zijn er dan ook steeds meer koolhydraatarme producten te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de koelverse spaghetti van courgette, bloemkoolrijst of broccolirijst. Ook al zo lekker makkelijk: koolhydraatbeperkt brood, wraps en crackers. Tip: kies de producten met veel vezels, dat zijn de meest gezonde keuzes.