Wat zijn vetten?

Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren (zoals omega 3 en omega 6). Er bestaat verzadigd en onverzadigd vet. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit een combinatie van beide. Verzadigd vet verhoogt het cholesterol, onverzadigd vet verlaagt het cholesterol juist. Een te hoog cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Het advies is dan ook om producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet.

Wist je dat?

Verzadigd of onverzadigd, de totale aanbevolen hoeveelheid vet per dag is minimaal 20 en maximaal 40 energieprocent. Energieprocent is het aandeel calorieën dat het eten levert. Minder dan 10 energieprocent verzadigd vet betekent bijvoorbeeld dat niet meer dan 10% van de calorieën afkomstig zou moeten zijn uit verzadigd vet. Voor mannen is dit maximaal 110 gram en voor vrouwen 90 gram per dag. De hoeveelheid verzadigd vet verschilt sterk per product. Verzadigd vet komt vooral veel voor in dierlijke producten. Ook in sommige plantaardige producten zoals kokosvet en palmolie zit veel verzadigd vet.

Advies

  • Zorg dat de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding zo laag mogelijk is

  • Eet in plaats van verzadigd vet vooral voedingsmiddelen die veel onverzadigd vet bevatten

Vet goed of vet slecht?

Verborgen (verzadigde) vetten

Bij sommige producten is direct zichtbaar dat er vet in zit, zoals bij boter. Maar veel voedingsmiddelen bevatten verzadigd vet zonder dat het meteen zichtbaar is, zoals bij kaas of vlees.

Een goede keus voor je hart en vaten

Vette vis, dat bevat onverzadigde vetten die goed zijn voor de cholersterolspiegel. Eet je volgens de Schijf van Vijf, zet dan eens in de week een vette vissoort als zalm, makreel of haring op tafel.

Gezondere vetten voor tussendoor

Zin in wat lekkers? Neem in plaats van chips, elke dag een handje ongezouten noten. Noten zitten vol onverzadigde vetten en zijn daarbij ook nog eens hartstikke lekker!

Tips voor plantaardige oliën

Plantaardige oliën zijn beter. Dit komt omdat deze oliën voor een groot deel uit onverzadigd vet bestaan en dat is goed voor de cholesterolspiegel. Hieronder lees je meer over welke verschillende oliën er zijn en wat je ermee kan doen.

  • Zonnebloemolie: olie met een neutrale smaak, maar minder neutraal dan rijst- en arachideolie. Zonnebloemolie bereikt het rookpunt - het moment waarop de olie begint te walmen - bij 230 graden Celsius. Vanaf dat moment is de olie ongeschikt voor consumptie.
  • Olijfolie: olijfolie heeft een uitgesproken smaak. Gewone olijfolie is geschikt om in te bakken en te braden: je kan het tot 180-200 graden Celsius verhitten. De extra vierge variant is geschikt voor koude bereidingen, zoals dressings.
  • Rijstolie: niet voor niets zo populair in de Aziatische keuken, want deze neutraal smakende olie kan je verhitten tot 230 graden Celsius. Perfect om in te wokken dus.
  • Arachideolie: deze pindaolie is geurloos en kan je tot 230 graden Celsius verhitten, waardoor je erin kan wokken en bakken. Nog een voordeel: arachideolie is voordeliger dan andere oliën.
  • Koolzaadolie: de enige olie van Hollandse bodem. Koolzaadolie bevat veel onverzadigde vetten. Je kan het verhitten, tot 230 graden Celsius, maar ook gebruiken in dressings. De smaak is neutraal.

Alles over eiwitten

Eiwitten zijn goed voor je herstel en sterke spieren. Maar wat zijn eiwitten nou eigenlijk? en zijn er verschillen? we vertellen je graag meer.

Lees meer over eiwitten

Raspatat: wat is het en hoe smaakt het?

Wat is Raspatat? Waarom schrijf je het met een hoofdletter? En wat is het verschil met gewone patat? Je leest het hier!

Alles over Raspatat
Verschillende soorten patat

Is Griekse yoghurt vet?

Hoe gezond is Griekse yoghurt nu precies? Zitten er veel vetten in? En wat is het verschil met gewone yoghurt? Krijg antwoord op al je vragen over Griekse yoghurt!

Lees alles over Griekse yoghurt