Broodsoorten

10x bekende broodsoorten

Brood is voor veel mensen onmisbaar; in de vorm van een boterham met pindakaas bij het ontbijt of een pistolet met zalm bij de lunch 'Zo bevat witbrood het basisrecept voor elk ander brood.' Maar is dat echt waar? 'Hoe bruiner je brood, hoe gezonder?' Of is dit een fabel? We zetten het voor je op een rijtje!

  • Witbrood
  • Bruinbrood
  • Volkorenbrood
  • Meergranenbrood
  • Desembrood
  • Speltbrood
  • Roggebrood
  • Kleinbrood
  • Buitenlands brood
  • Feestelijk brood

Witbrood

Witbrood is een van de bekendste broodsoorten die er in. Daarnaast heb je ook enorm veel vormen van witbrood. Denk aan tijgerwit, vloerwit, witte ciabatta en stokbrood. Witbrood wordt gemaakt van bloem, water, gist en zout. Al deze ingrediënten hebben een eigen werking in het proces van het bakken van het brood. Witbrood bevat minder vitamines, mineralen en voedingsvezels, daarom is witbrood vaak ongezonder dan veel ander brood.

Bruinbrood

Na witbrood wordt er enorm veel bruinbrood gegeten. Bekende broodsoorten zijn casinobruin, tijgerbruin, Zaans bruinbrood en bruine stokbroden. De ingrediënten voor bruinbrood zijn bijna gelijk aan die van witbrood. Alleen wordt bruinbrood wél gebakken met meel. In dit meel zit de meelkern, dit is het binnenste deel van de graankorrel en bevat zemelen en kiemen. Omdat alleen de meelkern wordt gebruikt bij het bakken van bruinbrood is dit brood al gezonder dan witbrood. Als de meelkern heel wordt gehouden bij het bakken van witbrood, wordt dit wit vezelrijkbrood. Dit brood is dan even gezond als volkorenbrood. De kleur wordt door het gebrande mout gecreëerd; hoe meer mout in het brood, hoe donkerder het brood.

Volkorenbrood

Volkorenbrood is een van de gezondste soorten brood. Deze gezonde soort heeft enorm veel vormen brood. Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood. Dit brood wordt gebakken van volkoren meel. Volkorenmeel bevat vaak hele graankorrels. Dit brood is heel gezond door vitamines; b1 en b6, mineralen; jodium en ijzer en voedingsvezels.

Meergranenbrood

Meergranenbrood is vaak nog donkerder brood dan volkorenbrood. Waldcorn, stevig meergranen, Vloer meergranen zijn bekende vormen van deze broodsoort. Dit brood wordt gemaakt van tarwemeel, maar bevat ook andere graansoorten zoals gerst, mais, spelt, rijst en boekweit. Deze graansoorten zorgen voor een rijkere smaak aan het brood. Bakkers experimenteren vaak met eigen zaden en meelsoorten. Of meergranenbrood gezond is? Meergranenbrood wordt op veel verschillende manieren gebakken, je kunt dus het best kijken naar de ingrediënten. Als het brood is gebakken van volkorenmeel, dan bevat het brood meer voedingsvezels dan het meergranenbrood dat is gebakken van bloem.

Desembrood

Desembrood wordt steeds populairder. Desembrood heeft een wilde, knapperige korst en heeft een stevige, onregelmatige structuur. Desembrood kan wit, bruin en volkoren zijn. Meel, water, rijsmiddel en zout zijn de basis ingrediënten. Bakkers maken desembrood vaak op een eigen manier, vaak wordt er moederdeeg aan toegevoegd. Moederdeeg is een papje van meel of bloem met water, dit papje moet soms dagen rijzen. In dit papje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk, dit heet fermentatie. Door de fermentatie zijn vaak vezels en bepaalde vitaminen en mineralen beter beschikbaar, hierdoor is desembrood vaak een gezonde optie.

Speltbrood

Speltbrood is er ook weer in allerlei soorten en maten. Biologische speltbroden, spelt stokbroden, spelt pitabroodjes, spelt stevig en speltbollen. Speltbrood wordt gebakken van oerspelt. Spelt is familie van tarwe, de eiwitten van beide rassen lijken erg op elkaar. Spelt is meestal wat pittiger en bevat gluten. Speltbrood is ook gezond dit komt doordat de hele graankorrel weer wordt gebruikt in dit brood, net als bij volkorenbrood.

Roggebrood

Roggebrood bestaat al sinds de 16e eeuw in Nederland. Roggebrood is dus ook te onderscheiden is streken. Je hebt noordelijk roggebrood, dit brood komt uit Friesland en/of Groningen. Gelders roggebrood komt uit Gelderland en zuidelijk roggebrood komt uit Brabant en/of Limburg. In Nederland werd vroeger veel rogge verbouwd, van de gebroken roggekorrels werd er roggebrood gebakken. Noordelijk en Gelders roggebrood is vochtig in het kruim. Ook is dit brood wat bruiner door de suiker, hierdoor smaakt dit brood zoeter dan het roggebrood uit het zuiden. In het zuiden wordt roggebrood gemaakt van gemalen rogge en tarwemeel. De kleur is lichter en de structuur is vaster. Roggebrood wordt gegaard in plaats van gebakken, dit is anders dan bij ‘normaal’ brood. Doordat roggebrood wordt gegaard behoudt hij de meeste voedingsstoffen, roggebrood is dus erg gezond. Roggebrood bevat veel vezels, koolhydraten en onverzadigde vetten.

Kleinbrood

Luxe broodjes is een ander woord voor kleinbrood. Met kleinbrood wordt brood tot 100 gram bedoeld. Er zijn veel soorten kleinbrood: zacht,- krokant,- en gevuld kleinbrood. Zo heb je bijvoorbeeld krentenbollen, dit is zacht kleinbrood. Krokant kleinbrood zijn bijvoorbeeld: maïsbroodjes, pistoletjes, tijgerbollen en Kaiser broodjes. Een hamkaas croissant of een chocolade croissant zijn gevulde broodjes. Bij elk broodje verschillen de ingrediënten. Het ene broodje is wit, de ander volkoren of meergranen. Het ene broodje is dus gezonder dan de ander.

Buitenlands brood

De broodmarkt in Nederland wordt steeds meer aangevuld met buitenlands brood. Denk bijvoorbeeld aan bagels, ciabatta, croissant en focaccia. Veel buitenlands brood is zo ingeburgerd en wordt dagelijks gegeten in Nederland. De ingrediënten verschillen enorm per brood.

Feestelijkbrood

Tijdens feestdagen wordt er vaak uitgebreid ontbeten, hierbij horen feestelijke broodjes. Feestelijke broodjes zijn vaak voor de speciale gelegenheden denk aan: kerststol, paasbrood, krentenwegge en panetonne. In deze broden zijn de krenten en rozijnen de belangrijkste ingrediënten. Bij kerststol en paasbrood wordt amandelspijs nog toegevoegd wat het nog lekkerder maakt. Bij panettone zit in het brood ook nog fijngesneden sinaasappel en citroenschil.

Meer lezen?

Graansoorten: welke zijn er en hoe herken je ze?

Wie bij granen alleen aan tarwe denkt, heeft nog een wereld te ontdekken. Er zijn namelijk allerlei graansoorten, allemaal met hun eigen eigenschappen en smaak. Ontdek het hier!

Lees meer over graansoorten
Waldkornbrood gesneden

Alles over waldkornbrood

Wat is ‘waldkornbrood’ eigenlijk? Waarom hoor en zie je dit brood steeds vaker en is het ook gezonder dan tarwebrood?

Lees meer over waldkornbrood
Bak je eigen brood

Bak je eigen brood

De populairste broodbak recepten op een rij. Verzamel alle producten en informatie voor het bakken van je eigen brood.

Lees alles over het bakken van brood