Dit worden dé foodtrends van 2021

Allereerst, wat is een trend eigenlijk? Een trend is een algemene richting waarin iets verandert, zich ontwikkelt of naar toe neigt. Trends worden onder andere gestuurd door ontwikkelingen in onze omgeving, die vervolgens invloed hebben op bijvoorbeeld wat en hoe we eten. Zo letten we steeds meer op wat we in ons lichaam stoppen. Vooral nu ons immuunsysteem door corona op de proef wordt gesteld. Wij hebben 5 foodtrends van 2021 op een rij gezet. Lees je mee?

 

Ook al benieuwd naar de foodtrends van 2022? Bekijk 5x foodtrends 2022

Trend 1: biotech

Biotech, oftewel natuur identieke alternatieven maken. Klinkt ingewikkeld? We gaan het je uitleggen! Ons eten heeft een grote impact op het milieu. Sommige producten die er op ons bord liggen, zorgen bijvoorbeeld voor meer broeikasgassen dan o.a. onze auto of ons huis. Dat vraagt veel van de aarde. En daarom zien we allerlei innovatieve programma’s om de grootste knelpunten in ons voedselsysteem op te lossen. Zo wordt er bijvoorbeeld door Jaap Korteweg (oprichter van de Vegetarische Slager) en The Vegan Cowboys hard gewerkt om melk te maken zonder koe, omdat juist het melkproces met koeien zo’n grote milieuvoetafdruk creëert. En dan bedoelen we niet plantaardige melk, maar vergelijkbare melk met een vergelijkbare samenstelling qua molecuulstructuren en enzymen. De wetenschap gaat dus een handje helpen in de voedselketen met een nieuwe moderne oplossing, waarbij klimaatverandering wordt tegengegaan.

Trend 2: immuunsysteemboosters

Ons immuunsysteem, oftewel afweersysteem, worstelt flink met corona. Het komt daarom niet als verrassing dat we ons immuunsysteem willen versterken door de juiste voeding. Verwacht wordt daarom dat we meer producten zullen kopen die zijn afgestemd op onze gezondheid (bijvoorbeeld dieet of lifestyle) en dat we voorkeur geven aan producten die van nature al voedzame ingrediënten bevatten. Hallo groente en fruit! Deze trend creëert nieuwe kansen voor producten die gericht zijn op het ondersteunen van het immuunsysteem, het verbeteren van de stemming en het behouden van energie. Win-win-win.

Trend 3: duurzame producten

Ook tijdens de coronacrisis, ziet een groot deel van Nederland de klimaatverandering als grootste zorg. We zullen daarom steeds meer kijken wat we kunnen verbeteren om klimaatverandering tegen te gaan. Wat kunnen we zelf al doen? Bij trend 1 stipte we hem al even aan, maar de productie van ons eten vraagt veel van de aarde. Door (vaker) voor duurzamere producten te kiezen, kunnen we ons steentje bijdragen aan het milieu. Denk bijvoorbeeld aan producten die dichterbij huis zijn geproduceerd. Ze zijn verser, goedkoper en je weet precies waar ze vandaan komen. Daarbij is het minder belastend voor het milieu, omdat ze geen grote reis hoeven af te leggen. Dat proef je én voel je!

Trend 4: Afrikaanse keuken in opkomst

Als we naast de Hollandse keuken kijken, zien we vooral de Mediterrane, Arabische, Aziatische en Amerikaanse keukens terug in onze eigen keukens. Maar we zien nu langzaam de (West) Afrikaanse keuken in opmars komen. En dat is niet toevallig! De (West) Afrikaanse keuken staat bekend als basic en puur, in combinatie met veel verschillende groenten. Daarnaast zijn Afrikaanse gerechten vaak glutenvrij en bevatten ze veel plantaardige proteïne. Laat dat nou ook goed aansluiten op de huidige én de 5e trend.

Trend 5: plantaardig eten gaat verder

Deze trend kennen we al wel van vorig jaar en is nu eigenlijk meer mainstream geworden zoals experts dat noemen. Massaal doen we daar dus al aan. Dit zorgt er mede voor dat dit groter wordt en zich verder gaat ontwikkelen. Nieuwe merken ontstaan, maar ook bedrijven gericht op dierlijke producten kijken hoe zij producten kunnen ontwikkelen die diervriendelijk en plantaardig zijn. Zo zag je afgelopen jaar grote merken die een plantaardige variant op hun huidige product introduceerde. De vraag naar plantaardig eten en drinken zal stijgen en dat zal je overal in de voedselindustrie terugzien.

Plant(aardig) lekker

Foodtrends van de aankomende jaren

Een nieuw jaar betekent nieuwe foodtrends, maar de trends van eerdere jaren houden niet opeens op te bestaan. Plantaardig en duurzaam eten wordt steeds groter en daar past het productenassortiment zich natuurlijk op aan. Benieuwd naar de trends van 2022 & 2023?

Meer lezen?

Foodtrends 2022

De wereld van eten en drinken staat niet stil. Ieder jaar gebeurt er weer een hoop. Ook voor 2022 hebben we de foodtrends op een rijtje gezet.

Bekijk de foodtrends van 2022
Zaden, bietenburger, ei en nootjes

Duurzaam eten doe je zo!

Door duurzamer te eten, met duurzame producten of op duurzame manier, kan je jouw afdruk op de aarde (de impact op het milieu) verkleinen. Wij hebben 6 duurzame eettips voor je op een rij gezet!

Lees meer over duurzaam eten
Groene smoothiebowl met mango

Gezonde fruitsoorten

Iedere fruitsoort heeft zo z'n kwaliteiten. Maar welk fruit kies je dan precies? We hebben onze favoriete top 5 gezonde fruitsoorten voor je op een rijtje gezet

Lees meer over gezonde fruitsoorten
Opengesneden citrusvruchten