Spaanse wijnen, druivensoorten en wijnstreken

Spanje is één van de grootste wijnproducenten ter wereld. Door het gehele land en zelfs op de eilanden zijn wijngebieden te vinden. Naast de vele wijnstreken zijn er ook veel Spaanse druifsoorten, maar laten we niet door de wijnstreken, of bomen, het bos niet meer zien. We helpen je graag een eindje op weg.


Wist je bijvoorbeeld dat…
- in Spanje meerdere keurmerken zijn zoals de Denominación de Origens.
- Rioja en Castilië - La Mancha de meest bekende wijnstreken van Spanje zijn.
- de meest bekende blauwe druiven uit Spanje tempranillo en garnacha zijn.
- onder de witte Spaanse wijnen de druif verdejo het meest gebruikt wordt.

Tempranillo

Als we kijken naar de rode wijnsoorten is tempranillo toch wel de meest bekende. Tempranillo komt uit de streek Rioja. In Rioja wordt ook bijna altijd tempranillo verwerkt in de wijnen. Rode wijnen van tempranillo hebben meestal een relatief lage zuurgraad en smaken meestal zacht en fruitig. Ervaar de smaak van een Spaanse tempranillo zelf.

Garnacha

Wellicht heb je nog nooit eerder van garnacha gehoord, maar wel van grenache? Grenache is namelijk de Franse naam voor deze druifsoort. Deze druifsoort is misschien wel de meest aangeplante druif ter wereld. Dit kan komen doordat dit een echte team player is. Garnacha komt namelijk het beste tot zijn recht in combinatie met andere druifsoorten. Kies alvast je volgende garnache wijn uit.

Verdejo

Verdejo komt van het woord verde, groen in het Spaans. Dit is dan ook de meest bekende druifsoort van Spanje. Deze druif smaakt vaak erg fris en is daarom heerlijk in de zomer. Mocht je normaal verzot zijn op sauvignon blanc wijnen, dan zal je een verdejo wijn ook kunnen waarderen. De verdejo wijnen komen vooral uit Rueda in Spanje, maar wij hebben ze voor het gemak alvast naar Nederland gebracht.

Rioja

De meest bekende wijnregio van Spanje is misschien wel Rioja. Door de gunstige ligging naast een rij bergketens, wordt het gebied beschermd tegen koude zeewinden en overmatige regen. Het is de eerste streek die het keurmerk Denominación de Origen mocht ontvangen. Deze streek wordt vooral tempranillo gemaakt. Bekijk onze Rioja wijnen.

La Mancha

Ook La Mancha is een grote speler onder de wijnstreken van Spanje. Het gebied is zo’n acht miljoen hectare groot en wel goed voor ongeveer 50% van de totale Spaanse wijnproductie. Deze wijnstreek is omringd door bergketens, maar de wind heeft hier wel iets meer ruimte dan in Rioja. Bekijk onze La Mancha wijnen.

Meer lezen?

Franse wijnen

Alles over Italiaanse wijnen

Je hebt vast weleens een glas (of meer) Italiaanse wijn gedronken. Maar weet je ook uit welk gebied de wijn afkomstig was en wat zo kenmerkend was aan de smaak? We leggen het je graag uit!

Meer over Italiaanse wijnen
Wijn in glas omgegooid met vijgen

Alles over Franse wijnen

We leggen je alles uit over de lekkerste Franse wijnen. Zo lijk je een echte kenner bij je eerstvolgende etentje en heb je ook nog eens een heerlijke Franse wijn op tafel!

Meer over Franse wijnen

De top 5 populaire wijnsoorten op een rij

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Daarom vind je hieronder een top 5 van populaire en meest bekende rode en witte wijnsoorten.

Lees meer over wijnsoorten