BBQ vlees
Die rokerige smaak die de barbecue aan vlees meegeeft, is onevenaarbaar lekker. Met bbq vlees kun je alle kanten op. Of je nu een snelle hamburger maakt, een mooie steak of een spies. Van rund tot varken, of juist een lekker stukje kip. Steek die barbecue maar alvast aan!
Cote de boeuf van de BBQ
- Steek de barbecue aan. Dep de côte de boeufs droog met keukenpapier en wrijf in met de bijgevoegde dry rub. Gril (afhankelijk van de dikte) 8-10 min. Keer halverwege. Haal van de barbecue en laat afgedekt onder aluminiumfolie 15 min. rusten. Snijd 1 limoen in parten en serveer ernaast.
Online BBQ magazine
Samen barbecueën met veel mensen (kidsproof natuurlijk!), ga je voor vega of vegan of wil je groots barbecueën met voordelige producten? Eens echt uitpakken, de beste burger bouwen en de lekkerste bijgerechten maken? In het nieuwe online BBQ-magazine geven wij je volop inspiratie en ook nog eens antwoord op al je BBQ-vragen. Haal alle benodigdheden in huis, steek de grill aan en gaan!
BBQ vlees grillen: hoe doe je dat?
Als je indirecte hitte gebruikt, zoals bij grote stukken vlees, is het niet meer grillen maar langzaam roosteren. Dit is als je een barbecue met kolen gebruikt boven de gloeiende kolen. Gebruik je een gasbarbecue? Zet deze dan op de hoogste stand. Bestrijk het vlees licht met olie en breng op smaak met peper, eventueel zout en andere smaakmakers. Als je een heel dik stuk kipfilet hebt, sla het dan eerst met een vleeshamer of deegroller iets platter. Anders heb je kans dat de buitenkant verbrandt voordat de binnenkant gaar is. Bij kip en varken is het belangrijk dat de binnenkant gaar is, om ziekte te voorkomen; rund- of lamsvlees mag vanbinnen nog rosé zijn. Ga bij biefstuk, hamburgers en lamskoteletjes uit van 2 tot 3 minuten per kant. Varkensfiletlapjes hebben 4 tot 5 minuten per kant nodig en kipfilet 5 tot 6 minuten per kant.
Hoe maak je een basis-hamburger op de barbecue?
Hamburgers kun je kant-en-klaar in de winkel kopen of zelf maken. Voor zelfgemaakte hamburgers van de barbecue breng je rundergehakt op smaak met peper en zout. Even mengen met bijvoorbeeld een gesnipperd uitje, wat knoflook, tabasco en verse kruiden. Bestrijk de hamburgers dan met olie zodat ze niet aan de barbecue blijven plakken. Bak de hamburgers op het heetste deel van de grill 3 tot 5 minuten per kant.
Welke soorten vlees kunnen op de barbecue?
Rundvlees, varkensvlees, kip en lamsvlees worden allemaal extra lekker als je ze boven hete kolen grilt. De wat taaiere soorten vlees, zoals rundersukade, kun je beter garen in de pan. Verder is het goed om te letten op hoeveel tijd vlees nodig heeft. Sommige vleessoorten hebben een korte garingstijd, zoals biefstuk, hamburgers, kipfilet en varkensfiletlapjes. Deze stukken kun je het beste boven het heetste deel van de barbecue garen. Vleessoorten met een langere garingstijd, zoals kippendijen en varkensschouder (voor pulled pork), kun je het beste op het minst hete deel van de barbecue leggen met de deksel op de barbecue. Het vlees gaart dan door indirecte hitte. Kippendijen zijn in 30 minuten klaar, terwijl pulled pork soms wel 8 uur nodig heeft.
Kip marineren voor de barbecue: hoe doe je dat?
Om kip of andere soorten vlees op smaak te brengen, kun je een marinade gebruiken op basis van olie, waar je smaakmakers aan toevoegt. Maak combinaties die jij zelf lekker vindt. Knoflook en ui zijn smaakmakers die bij bijna elk gerecht passen. Voeg verse kruiden zoals basilicum, rozemarijn en oregano toe voor een Italiaanse smaak. Voor een Aziatische smaak kun je sojasaus of vissaus aan de marinade toevoegen, samen met rode peper. Of ga voor ras el hanout voor een Marokkaanse twist. Het is ook lekker om iets van zuur (bijvoorbeeld azijn, citroen- of limoensap) toe te voegen en als tegenhanger een beetje suiker of honing. Kijk wel uit dat je niet te veel suiker of honing toevoegt, want dat verbrandt snel op de barbecue.
BBQ vleessoorten
Maak je BBQ compleet
Drankje erbij
Vier de zomer