vandaag
Hamburgers
Soms heb je er gewoon zin in: zo’n juicy hamburger met smeltende kaas, smaakvolle saus en friszure augurk. Klassiek, gezond of een vegetarische burger: we’ve got it all.
Ultieme cheeseburger van de BBQ
- Steek de barbecue aan. Gril de burgers in ca. 15 min. gaar. Keer regelmatig. Besprenkel de burgers met de tabasco. Beleg met de cheddar en laat smelten.
- Snijd ondertussen de ui en tomaat in dikke plakken. Haal per broodje 1 blaadje van de kropsla los, was en droog ze. Halveer de avocado, verwijder de pit en schep met een lepel het vruchtvlees eruit. Snijd in plakjes.
- Gril de ui 6 min. in de grillschaal. Keer halverwege. Halveer de broodjes en gril ca. 2 min. op de snijkant. Verhit de olie in een koekenpan en bak 1 spiegelei voor op ieder broodje.
- Beleg de onderste helften van de broodjes achtereenvolgens met sla, ui, tomaat, 3 augurkenschijven, een burger, wat avocado en een gebakken ei. Verdeel de ketchup erover, dek af met de bovenkant van de broodjes en serveer.
BBQ magazine
Samen barbecueën met veel mensen (kidsproof natuurlijk!), ga je voor vega of vegan of wil je groots barbecueën met voordelige producten? Eens echt uitpakken, de beste burger bouwen en de lekkerste bijgerechten maken? In het nieuwe online BBQ-magazine geven wij je volop inspiratie en ook nog eens antwoord op al je BBQ-vragen. Haal alle benodigdheden in huis, steek de grill aan en gaan!
Waar komt dé hamburger vandaan?
Hoewel het misschien klinkt als typisch Amerikaans, is het waarschijnlijker dat de hamburger in de 13e eeuw is ontstaan in Mongolië. Het verhaal gaat dat de Tartaren stukken vlees tussen hun zadel en paard stopten, zodat het vlees malser werd en ze het rauw konden eten. Zij brachten het rauwe gerecht naar Rusland, waar er ei en ui aan werd toegevoegd. Zo ontstond de steak tartare. Rond 1600 waaide dit gerecht over naar Duitsland. In Hamburg vond men de rauwe tartaar gebakken nóg lekkerder. Zo transformeerde het gerecht waarschijnlijk tot de hamburger zoals we ’m nu kennen.
Welke groente eet je bij hamburgers?
Bij een hamburger is bijvoorbeeld deze pastinaakfriet een echte aanrader. Lekker met zelfgemaakte srirachamayo of chipotlemayonaise. Ook kropsla met een klassieke vinaigrette is lekker om bij een hamburger te serveren. Een paar blaadjes op je broodje hamburger, en de rest op tafel. Of maak een simpele tomatensalade voor bij je hamburger.
Welk bier drink je bij hamburgers?
Welk bier het beste past bij een hamburger? Dat hangt af van de mate waarin je het vlees hebt gekruid én de bereidingswijze. Bij een basis-hamburger zonder heftige specerijenmixen, gebakken in een koekenpan, is een dubbel bier lekker. Dat is wat zoeter bier met over het algemeen een wat hoger alcoholpercentage. Is het vlees flink op smaak gebracht en/of heb je het bereid op de barbecue? Dan kun je beter kiezen voor een bier met meer bitters, zoals een IPA.
Hamburgerkruiden: zo maak je hamburgers lekker op smaak
Hou je wel van een goed gekruide hamburger? Speel met de juiste smaken en maak hiermee de perfecte hamburger. Zo geeft paprikapoeder een vleugje zoetheid aan je burger, terwijl knoflookpoeder een hartige kick geeft en uienvlokken zorgen voor een subtiele textuur. Hou je wel van een beetje pit? Dan is cayennepeper een echte aanrader. Zie hieronder welke hamburgerkruiden je nog meer kunt gebruiken:
- Chilipoeder
- Tijm
- Oregano
- Komijnpoeder
- Basilicum
- Peterselie
Direct aan de slag
Lekker bij hamburgers
Meer Amerikaans