Hamburgers
Hamburgers

Hamburgers

Soms heb je er gewoon zin in: zo’n juicy hamburger met smeltende kaas, smaakvolle saus en friszure augurk. Klassiek, gezond of een vegetarische burger: we’ve got it all.

Hamburgers maken

Hamburgers maken

Ingrediënten

1 persoon

2

sjalotten

1 el

arachideolie

1

AH Excellent ultimate beefburger

1 plak

BYB red cheddar

1

sesambol

2 plakken

pancetta

1

middelgroot ei

½

trostomaat

½ el

tomatenketchup

1 blaadje

babyromainesla

3 plakjes

zoetzure augurk

1 el

truffelmayonaise

Dit heb je nodig

  • keukenpapier

  • grillpan

  1. Snijd de sjalotten in ringen. Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de sjalotten met wat zout al roerend 2 min. op middelhoog tot hoog vuur tot ze bruin kleuren. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  2. Verhit ondertussen de grillpan zonder olie of boter en bak de burger 4 min. Keer om, leg de kaas erop en bak nog 4 min. Snijd de sesambol door en grill aan de snijkanten. Bak in het achtergebleven bakvet van de sjalotten de pancetta uit en bak het ei ernaast. Laat de pancetta ook uitlekken op keukenpapier.
  3. Snijd ondertussen de tomaat in plakjes. Bestrijk de onderkant van het broodje met de ketchup en beleg met de sla, plakjes tomaat, augurk, uitgebakken spek, burger, gebakken ei en de sjalot. Bestrijk de snijkant van de andere helft van het broodje met de truffelmayo en dek af.
Waar komt dé hamburger vandaan?

Waar komt dé hamburger vandaan?

Hoewel het misschien klinkt als typisch Amerikaans, is het waarschijnlijker dat de hamburger in de 13e eeuw is ontstaan in Mongolië. Het verhaal gaat dat de Tartaren stukken vlees tussen hun zadel en paard stopten, zodat het vlees malser werd en ze het rauw konden eten. Zij brachten het rauwe gerecht naar Rusland, waar er ei en ui aan werd toegevoegd. Zo ontstond de steak tartare. Rond 1600 waaide dit gerecht over naar Duitsland. In Hamburg vond men de rauwe tartaar gebakken nóg lekkerder. Zo transformeerde het gerecht waarschijnlijk tot de hamburger zoals we ’m nu kennen.

Welke groente eet je bij hamburgers?

Bij een hamburger is bijvoorbeeld deze pastinaakfriet een echte aanrader. Lekker met zelfgemaakte srirachamayo of chipotlemayonaise. Ook kropsla met een klassieke vinaigrette is lekker om bij een hamburger te serveren. Een paar blaadjes op je broodje hamburger, en de rest op tafel. Of maak een simpele tomatensalade voor bij je hamburger.

Welke groente eet je bij hamburgers?
Welk bier drink je bij hamburgers?

Welk bier drink je bij hamburgers?

Welk bier het beste past bij een hamburger? Dat hangt af van de mate waarin je het vlees hebt gekruid én de bereidingswijze. Bij een basis-hamburger zonder heftige specerijenmixen, gebakken in een koekenpan, is een dubbel bier lekker. Dat is wat zoeter bier met over het algemeen een wat hoger alcoholpercentage. Is het vlees flink op smaak gebracht en/of heb je het bereid op de barbecue? Dan kun je beter kiezen voor een bier met meer bitters, zoals een IPA.