Gehaktbrood recepten

Het is een neefje van de Hollandse gehaktbal: het gehaktbrood a.k.a. meatloaf. Met deze recepten van Allerhande zet je een authentiek gerecht op tafel.

Gehaktbrood recepten

Gehaktbrood maken

Ingrediënten

Aantal personen

15 gram funghi porcini gedroogde bospaddestoelen

100 ml kokend water

150 gram verse preien

1 teen knoflook

100 gram magere gerookte spekreepjes

500 gram half-om-halfgehakt

3 sneetjes witbrood

100 ml halfvolle melk

200 gram kastanjechampignons

15 gram verse basilicum

250 gram romaatjes

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (20 x 20 cm)

  • cakevorm (30 cm)

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en schenk er het kokende water over. Laat 15 min. weken. Was ondertussen de prei en snijd fijn. Snijd de knoflook fijn.

  2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes in 5 min. uit. Meng het gehakt in een kom met de prei, knoflook, peper en eventueel zout. Snijd de korstjes van het brood. Doe de melk in een diep bord en week het brood 2 min. in de melk. Neem het spek met een schuimspaan uit de pan en doe bij het gehakt. Knijp het brood uit en meng door het gehakt.

  3. Snijd de champignons is plakjes en bak 5 min. op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet. Laat ondertussen de gedroogde paddenstoelen uitlekken, maar vang het vocht op. Snijd de geweekte paddenstoelen fijn en meng door het gehakt. Voeg het vocht toe aan de champignons in de pan en bak 5 min. op hoog vuur. Snijd ondertussen de basilicumblaadjes fijn. Neem de pan van het vuur en meng het basilicum erdoor.

  4. Vet de cakevorm en ovenschaal in. Schep de helft van het gehaktmengsel in de cakevorm, verdeel de champignons erover en dek af met de rest van het gehakt. Bak in ca. 45 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Leg de romaatjes in de ovenschaal, zet de laatste 10 min. van de oventijd naast het gehaktbrood en rooster mee.

  5. Laat het gehaktbrood 5 min. rusten in de vorm en schenk dan het vet uit de vorm. Serveer het gehaktbrood op een platte schaal en leg de geroosterde tomaatjes erop.

Gehaktbrood met basilicum, paddenstoelen en spek

Maak zelf gehaktbrood volgens Amerikaans recept. Gevuld met prei en paddenstoelen en geserveerd met geroosterde tomaatjes.

Gehakt met prei en spek
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe 15 gram gedroogde paddenstoelen in een kommetje en schenk er 100 milliliter kokend water over. Laat het 15 minuten weken. Was ondertussen 150 gram prei en snijd fijn. Snijd 1 teen knoflook fijn. Verhit een ...

03:26