Hachee
Hachee

Hachee

Je hebt er de hele zomer op gewacht: hachee. Zodra de temperaturen dalen, komt de liefde voor stoofvlees weer boven. Het idee dat jouw oma veel lekkerder hachee kan maken dan jij? Lees verder en word zelf kampioen draadjesvlees!

Hachee maken

Hachee maken

Ingrediënten

4 personen

5

middelgrote uien

700 g

runderriblappen

50 g

ongezouten roomboter

3 el

tarwebloem

500 ml

kraanwater

1

runderbouillonblokje

2 el

wittewijnazijn

1 tl

kristalsuiker

2

gedroogde laurierblaadjes

4

kruidnagels

  1. Halveer de uien en snijd in ringen. Snijd het vlees in stukken van ca. 3 cm. Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit in een braadpan de helft van de boter en bak de helft van het vlees al omscheppend op middelhoog vuur in 3 min. rondom bruin. Schep uit de pan en bak de andere helft van het vlees in de rest van de boter. Doe al het vlees terug in de pan. Zet het vuur laag, voeg de ui toe en fruit 5 min. op laag vuur. Roer regelmatig.
  2. Bestrooi het vlees en de ui met de bloem en laat op laag vuur 3 min. gaar worden. Roer regelmatig. Voeg het water en de bouillontablet toe. Voeg de azijn, suiker, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Breng aan de kook en stoof het vlees met de deksel op de pan op heel laag vuur in ca. 3 uur gaar. Roer regelmatig.
  3. Haal na 2½ uur de deksel van de pan en laat het laatste halfuur tot de gewenste dikte in inkoken op laag vuur. Breng de hachee op smaak met peper en eventueel zout.
Wat is hachee?

Wat is hachee?

Hachee is een stoofgerecht van rundvlees, uien, kruidnagels, laurierblaadjes en – hét geheim voor mals vlees – zuur. We kennen hachee als een Hollandse klassieker, maar of het daadwerkelijk ons cultureel erfgoed is? Het woord hachee komt van het Franse woord hakken, hacher, en het gerecht stond daar in de middeleeuwen al op tafel. Hachee ontstond waarschijnlijk door restjes braadvlees en groenten samen te voegen met een scheutje azijn om het vlees mals te krijgen. Goed idee, van de Fransen!

Hachee, welk vlees?

Om hachee te maken, gebruik je runderriblappen. Dit vlees is van zichzelf niet erg mals, maar daarom juist ideaal om te stoven. Het vlees moet zeker zo’n 3 - 4 uur opstaan, terwijl het hele huis volstroomt met de meest heerlijke geuren. Hoe langer je het stooft, hoe zachter het wordt, tot het bijna uit elkaar valt en herkenbaar wordt als draadjesvlees. En ook niet onbelangrijk: riblappen zijn vaak een stuk goedkoper dan ander rundvlees!

Hachee, welk vlees?
Hoe lang kun je hachee bewaren of invriezen?

Hoe lang kun je hachee bewaren of invriezen?

Hachee kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Liever invriezen? Verdeel het stoofvlees eventueel in porties en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer. Lekker om later weer op te warmen bij een stamppotje of aardappelen met rodekool!