Rodewijnsaus
Rodewijnsaus

Rodewijnsaus

Rodewijnsaus klinkt misschien als iets wat alleen in chique restaurants wordt gemaakt, maar thuis bereiden is zo gebeurd. Het grootste voordeel? Je voelt je instant een chef-kok zodra je deze zalige saus over een heerlijk stukje vlees schenkt.

Rodewijnsaus maken

Rodewijnsaus maken

  1. Kneus de knoflook met het lemmet van een mes. Snijd de wortel en prei in grove stukken. Doe de knoflook, wortel, prei, wijn, fond, tijm, rozemarijn en het laurierblad in een hapjespan en breng aan de kook. Laat op middelhoog vuur in ca. 10 min. tot de helft inkoken. Meng ondertussen met een vork de boter en bloem.
  2. Giet het wijnmengsel door een zeef in een steelpan en voeg het botermengsel toe. Laat de saus op middelhoog vuur in ca. 3 min. indikken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Rode wijnsaus invriezen / bewaren / opwarmen

Rode wijnsaus invriezen / bewaren / opwarmen

Je kunt rodewijnsaus van tevoren maken en luchtdicht verpakt in de koelkast bewaren. Daarin blijft hij 2 dagen goed. Invriezen kan ook: in de vriezer is de saus 1 maand houdbaar. Je hebt bij invriezen wel de kans dat de saus schift. Als dit gebeurt, roer er dan een paar eetlepels water doorheen om de saus weer te binden tijdens het opwarmen. Laat de saus altijd eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je hem opbergt, of je hem nou in de koelkast of vriezer bewaart. Opwarmen doe je het beste in een steelpannetje op laag vuur, totdat de saus helemaal verwarmd is.