Aardappelgratin
Aardappelgratin

Aardappelgratin

Aardappelgratin is comfortfood pur sang. Het ideale gerecht om te maken als je gasten krijgt, omdat je het goed van tevoren kunt maken. En met al deze recepten kun je ook nog eens naar hartenlust met aardappelgratin variëren.

Mini-aardappelgratins

Mini-aardappelgratins

  1. Breng de slagroom en melk met de helft van de takjes tijm in een steelpan aan de kook. Verwarm 20 min. op laag vuur tegen de kook aan. Zet het vuur uit, verwijder de tijm en breng op smaak met zout en peper.
  2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen en zoete aardappelen schoon en snijd of schaaf ze met een kaasschaaf, dunschiller, mandoline of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes. Rasp de kaas met een fijne rasp.
  3. Halveer de teen knoflook en wrijf de holtes van de muffinvorm in met de snijvlakken van de knoflook. Vet de holtes daarna in met de boter.
  4. Ris ondertussen de blaadjes van de rest van de tijm. Verdeel de plakjes aardappel als lagen om en om over de holtes. Eerst een laag van plakjes aardappel, daarna een laag van plakjes zoete aardappel, daarna een laag met wat tijm, peper en wat gruyère. Herhaal en eindig met een laagje aardappel zonder kaas.
  5. Giet het room-melkmengsel over de aardappels. Druk de bovenkant licht aan zodat alle schijfjes aardappel bedekt zijn.
  6. Bak de mini-gratins ca. 25 min. (afhankelijk van de dikte van de plakjes). Als je met de punt van een mes gemakkelijk door de aardappelen glijdt, zijn de gratins klaar. Serveer 3 gratins per persoon.
Aardappelgratin: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aardappelgratin: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aardappelgratin kun je, afgekoeld, ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt afgekoelde aardappelgratin ook in stukken snijden, in goed afsluitbare bakjes of diepvrieszakjes invriezen en zo ongeveer 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje of zakje waarin je de gratin invriest, zodat het kan uitzetten zonder dat het bakje of zakje barst. Wil je de aardappelgratin opwarmen? Dat kun je het beste doen in de oven. Verwarm de oven voor op 180 ºC, dek de aardappelgratin af met aluminiumfolie en warm in ca. 20 minuten op.

Wat is lekker bij aardappelgratin?

Je kunt aardappelgratin serveren als hoofd- of bijgerecht. Kies je ervoor om de gratin de show te laten stelen als hoofdgerecht? Dan is het lekker om er iets fris bij te geven, zoals een groene salade met zelfgemaakte vinaigrette. Een echte klassieker: aardappelgratin als bijgerecht bij een biefstuk, varkenshaas en groene groenten. Of bak een stukje (vega)kip en serveer dit samen met wat geroerbakte spinazie bij de gratin. Een avg’tje deluxe!

Wat is lekker bij aardappelgratin?