Asperge recepten
Asperge recepten

Asperge recepten

Witte asperges: we kijken er elk jaar weer naar uit! Het seizoen van het witte goud duurt niet lang, dus wanneer het zover is eten we ze het liefst elke week. Maar we zijn ook dol op zijn groene broertje die jaarrond verkrijgbaar is. Scroll snel verder voor Allerhande aspergerecepten.

Asperges met ham, ei en hollandaisesaus

Asperges met ham, ei en hollandaisesaus

Ingrediënten

4 personen

1 kg

verse witte asperges

1 kg

krieltjes

6

middelgrote eieren

150 g

ongezouten roomboter

1 el

dragonazijn

2 tl

Franse mosterd

½

citroen

10 g

verse bieslook

8 plakken

gekookte ham

Dit heb je nodig

 • dunschiller

 • aspergepan

 1. Schil de witte asperges rondom vanaf vlak onder het kopje naar beneden met de dunschiller en verwijder de houtachtige onderkant. Kook de asperges in een aspergepan in ruim water met zout in 10 min. beetgaar. Kook de krieltjes in ruim water met zout in ca. 8 min. gaar. Kook ⅔ van de eieren in 6 min. halfzacht en halveer ze.
 2. Giet de asperges en krieltjes af in een vergiet. Smelt de boter in een kleine (steel)pan op laag vuur. Breng een andere steelpan met een laagje water aan de kook.
 3. Splits de rest van de eieren. Doe de eidooiers in een hittebestendige kom die in de steelpan past en het water niet raakt (au bain-marie). Voeg de dragonazijn en de mosterd toe, zet de kom op de steelpan en klop de eidooiers met een garde los, totdat het mengsel iets warmer is dan kamertemperatuur (nog niet lauwwarm). Voeg al kloppend druppelsgewijs de gesmolten boter toe tot de saus de dikte heeft van mayonaise. Dit duurt ca. 5 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Zet het vuur uit, maar houd de saus warm in de kom op de steelpan. Pers de halve citroen uit. Klop een 1 el citroensap (per 4 personen) voor de hollandaisesaus. Snijd de bieslook fijn.
 4. Verdeel de asperges, krieltjes, halve eitjes en ham over de borden. Verdeel de Hollandaisesaus over de asperges en bestrooi met de bieslook.
Asperge koken: hoe lang?

Asperge koken: hoe lang?

Asperges kook je ca. 2,5 minuten en laat je daarna met het vuur uit en het deksel op de pan nog 10-15 min. staan. Dit kan in een pan waar ze liggend in passen of rechtop in een aspergepan. Dan behouden de koppen iets meer bite.

Hoe varieer je met asperges?

Iedereen kent de klassieker: gekookte witte asperges met ei, ham, botersaus en peterselie. Maar asperges zijn lekker in zo veel meer gerechten en op andere manieren klaar te maken. Zo kun je bijvoorbeeld:

 • Asperges grillen
  Snijd asperges dun in de lengte en grill ze kort in de grillpan of op de BBQ zoals deze gegrilde asperges met truffelburrata.
 • Asperges wokken
  Snijd asperges in schuine stukken en wok ze 8-10 minuten.
 • Rauwe asperges gebruiken
  Als je rauwe asperges in linten schaaft, kun je ze rauw eten zoals in deze aspergesalade bijvoorbeeld.
 • Asperges frituren
  Halveer de asperges, haal door een tempura beslagje en frituur ze zoals in dit recept voor aspergetempura.
Hoe varieer je met asperges?
Hoe bewaar je asperges?

Hoe bewaar je asperges?

Bewaar asperges koel in de groentela, het beste bewaar je ze in een vochtige schone theedoek. In het kort:

 1. Wikkel de asperges zonder verpakking in de theedoek.
 2. Bewaar ze in de koelkast.
 3. Asperges blijven zo 2-3 dagen goed.

Let op: gebruik geen wasverzachter of sterk geurend wasmiddel voor de theedoek, die trekt anders in de asperges.

Asperges invriezen?
Je kunt asperges eenmaal gewassen, geschild en luchtdicht verpakt invriezen. Ze zijn dan tot 12 maanden houdbaar bij -18 °C. Bij bereiding hoef je ze niet eerst te ontdooien (anders worden ze slap). Je kunt ze direct in een pan met ruim kokend water doen. Ideaal, want zo kun je ook in de zomer en herfst nog genieten van asperges.

Witte asperges vs. groene asperges

Het verschil tussen witte en groene asperges? De zon! Dat asperges zo mooi wit in de winkel liggen, gaat niet vanzelf. Zodra de asperge boven de grond uit steekt, kleurt hij al groen. Vandaar dat de aspergebedden in het voorjaar – wanneer de asperges beginnen te groeien – met zo’n dertig centimeter verhoogd worden. Zwart folie over de bedden zorgt ervoor dat het witte goud niet verkleurt. Groene asperges groeien onbedekt en krijgen zo hun kleurtje. Ze hebben ook een iets meer uitgesproken smaak t.o.v. de delicate witte asperges. En waar de groene asperges jaarrond bij Albert Heijn verkrijgbaar zijn, is het witte goud alleen verkrijgbaar van van april t/m eind juni. Leuk vers-weetje: verse witte asperges kun je herkennen aan het piepende geluid dat ze maken als je ze tegen elkaar aan wrijft!

Witte asperges vs. groene asperges