Stoofperen
Zeg je ‘klassieker, dan zeg je ‘stoofperen’. Heerlijk zoet in rodewijnsiroop gegaard of extra kruidig bereid met kruidnagel of steranijs. Met deze smaakvolle peertjes zit je sowieso goed!
Stoofperensalade met blauwe kaaskruim
- Schil de peren, maar laat het steeltje eraan. Boen de sinaasappel schoon, schil met de dunschiller de oranje schil van de vrucht en pers uit.
- Breng de wijn met het water (of tot de peren net onder staan), de suiker, kaneelstokjes, kruidnagels en sinaasappelschil aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost, voeg dan de peren toe. Zet het vuur laag en laat ze met de deksel op de pan in 45 min. gaar worden. Zet het vuur uit en laat de peren in het stoofvocht in ca. 1 uur helemaal afkoelen.
- Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en rooster de walnoten 2-3 min. Laat afkoelen op een bord en hak grof.
- Meng voor de dressing de olie met 1½ el sinaasappelsap (per 6 personen), de azijn en honing en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verkruimel de blauwe kaas fijn.
- Haal de peren uit de pan en halveer ze. Meng de sla met de helft van de dressing, schep om met de stoofperen en verdeel over een schaal. Bestrooi met de walnoten en blauwe kaas en besprenkel met de rest van de dressing. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
Wat zijn stoofperen?
Stoofperen is een gerecht van gestoofde peertjes die gekookt worden in rode wijn of port. De harde peertjes worden een aantal uur op laag vuur gekookt zodat ze zacht en sappig worden. Er is even wat geduld voor nodig, maar dan heb je ook wat! Stoofpeertjes combineren goed met kruiden als kaneel en kruidnagel of steranijs en worden vaak geserveerd als bij- of nagerecht.
Welke peren voor stoofperen?
Stoofperen zijn harde, droge peren die – in tegenstelling tot handperen – niet rauw gegeten kunnen worden. De meest geteelde stoofpeer is de Gieser Wildeman: een klein peertje met een bruine schil die qua smaak vrij zoet en korrelig is. De peer kookt binnen enkele uren mooi rood. Naast de Gieser Wildemans zijn er nog genoeg andere peren waar je uit kunt kiezen: de Saint Rémy, de Zoete Brederode, de Winterrietpeer en de Kleipeer (Winterjan).
Welke wijn voor stoofperen?
In de klassieke bereiding van stoofperen worden de peertjes gekookt in een soepele rode wijn. Je kunt er ook voor kiezen om stoofperen in lichtzoete witte wijn te koken. Ze kleuren dan niet rood, maar krijgen een blanke kleur. Stoofpeertjes kunnen naast wijn ook gekookt worden in port en bessensap. Bessensap is een goed alternatief voor kinderen en zwangere vrouwen.
Hoe bewaar je stoofperen?
Rauwe stoofperen kun je enkele weken op een koele, donkere plek bewaren. Gekookte stoofperen kun je in een afgesloten bak maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de stoofperen hierbij eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar. Wil je de peren weer ontdooien, doe dat dan door ze uit de vriezer te halen en ze rustig op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt de stoofperen vervolgens in het kookvocht in een pannetje of de magnetron opwarmen.
Direct aan de slag
Heerlijk bij
Maak je bijgerecht compleet