Ossenhaas
Ossenhaas

Ossenhaas

Ossenhaas staat bekend als het mooiste deel van het rund. Het is heerlijk zacht en mals vlees, dat je vooral niet te lang moet bakken. In puntjes of als één geheel stuk - ontdek hoe jij de perfect gegaarde ossenhaas op tafel zet.

Ossenhaas recepten

Ossenhaas bakken

Ossenhaas bakken

Ingrediënten

4 personen

4 stuks

ossenhaas

50 g

ongezouten roomboter

Dit heb je nodig

  • aluminiumfolie

  1. Laat de ossenhaas uit de verpakking op kamertemperatuur komen. Bestrooi vlak voor het bakken met versgemalen zwarte peper en zout.
  2. Verhit de helft van de roomboter op hoog vuur in een koekenpan en laat uitbruisen. Leg de ossenhaas in de pan, houd de boter in beweging door de pan aan de steel te bewegen. Draai de ossenhaas om als hij bruin is. Gebruik hiervoor een tang; door met een vork in het vlees te prikken verliest het zijn vleessappen en wordt het vlees minder mals. Voeg de rest van de roomboter toe.
  3. Test met behulp van de spanning op de muis van je hand hoe gaar de ossenhaas is: rare (wijsvinger op de duim), medium (middelvinger op de duim) of well done (ringvinger op de duim). Leg het vlees uit de pan op een voorverwarmd bord en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. De vleessappen verdelen zich nu over het vlees, zodat het minder vocht verliest bij het aansnijden.
Hoe bereid je ossenhaas sous-vide?

Hoe bereid je ossenhaas sous-vide?

Sous-vide, Frans voor ‘onder vacuüm’, is het garen van ingrediënten in warm water. In restaurantkeukens zijn ze er dol op, maar ook thuis kun je deze techniek gemakkelijk toepassen. Grootste voordeel? Je kunt het vlees vooraf al perfect garen en hoeft het op het laatst alleen nog even aan te braden. Het enige wat je nodig hebt, is een eenvoudig sous-vide-apparaat dat ervoor zorgt dat het water in het apparaat op de juiste temperatuur komt én blijft. Vervolgens kun je de ossenhaas in een ziplock-zakje verpakken en het vlees garen in het warme water. De ossenhaas wordt nooit warmer dan het water, zodat je precies kunt bepalen of je het vlees rood of juist wat verder gegaard wilt hebben. Stel het apparaat in op de gewenste temperatuur (50 ºC voor rare, 55 ºC voor medium-rare, 60 tot 63 ºC voor medium en 65 ºC voor medium-well) en laat het verpakte vlees 1,5 tot 3 uur garen. Braad de buitenkant na het garen en net voor het serveren nog even aan in een pan met roomboter en/of olijfolie.

Wat is lekker bij ossenhaas?

Wat lekker is bij ossenhaas hangt erg af van de manier waarop je dit vlees wilt klaarmaken. Een klassieke combinatie is ossenhaas met een aardappelgerecht, zoals deze aardappeltaart of geroosterde aardappels met gepofte knoflook. Groene groenten zijn daar een heerlijke aanvulling op! Denk aan geblancheerde haricots verts, aspergebroccoli of een peperige sla zoals rucola, met dun gesneden venkel. Ga je voor Aziatisch? Dan is het lekker om de ossenhaas te marineren in sojasaus en te eten met noedels en groene asperges of paksoi.

Wat is lekker bij ossenhaas?
Ossenhaas: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Ossenhaas: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Rauwe ossenhaas kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast en tot 9 maanden in de vriezer. Voor gegaarde ossenhaas geldt ook dat je het 2 dagen kunt bewaren in de koelkast, maar iets korter in de vriezer: ongeveer 3 maanden. Ontdooi het vlees door het de dag ervoor uit de vriezer in de koelkast te leggen. Gegaarde ossenhaas kun je het beste opwarmen in zijn eigen vocht dat overblijft na het ontdooien, in een koekenpan. Verwarm niet te lang, dan wordt het vlees taai.