Champignonsaus
Champignonsaus

Champignonsaus

De hartige smaak van paddenstoelen in een heerlijk romige saus blijkt telkens weer onverslaanbaar. Champignonsaus is lekker over varkenshaas, biefstuk, gegrilde groenten of door de pasta. Een absolute klassieker! Wij laten zien hoe je de allerbeste maakt.

Champignonroomsaus maken

Champignonroomsaus maken

  1. Halveer de knoflook. Verhit de helft van de boter in een steelpan en bak de knoflook en soepgroente zonder te kleuren 3 min. op laag vuur. Voeg de paddenstoelenfond toe en breng het geheel tegen de kook aan. Zet het vuur laag en laat de groente zonder deksel op de pan nog 20 min. in de fond trekken.
  2. Schenk de fond door een zeef en vang het vocht (225 ml per 6 porties) op in een pan. De groente heeft haar smaak afgegeven en wordt niet meer gebruikt. Breng de fond aan de kook en laat op hoog vuur inkoken tot er nog 125 ml (per 6 porties) over is. Dit duurt 2-3 min. Voeg de slagroom toe en laat op middelhoog vuur voor de helft inkoken tot een egale saus. Dit duurt ca. 10 min
  3. Snijd ondertussen de champignons in parten. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons 5-6 min. op middelhoog vuur. Voeg de sherry toe en laat op hoog vuur 1 min. verdampen. Schenk de saus erbij, breng op smaak met peper en eventueel zout en warm nog 2 min. door op laag vuur.
Champignonsaus invriezen / bewaren / opwarmen

Champignonsaus invriezen / bewaren / opwarmen

Je kunt champignonsaus 2 tot 3 dagen luchtdicht verpakt in de koelkast bewaren. Opwarmen gaat het beste in een steelpannetje op laag vuur onder regelmatig roeren. Invriezen is iets lastiger. Omdat er room in zit, bestaat de kans dat de saus gaat schiften. Als er een bindmiddel zoals maizena in de saus zit, is de kans hierop iets kleiner. Is de saus na het invriezen inderdaad geschift? Roer er dan een paar eetlepels water doorheen om hem weer te binden tijdens het opwarmen. Laat de saus altijd eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je hem opbergt, of dat nou in de koelkast of de vriezer is. In de vriezer is de saus 2 maanden houdbaar.