Varkenshaas

Varkenshaas

Varkenshaas: gegrild, mals gemarineerd of met een knapperig jasje van bladerdeeg uit de oven. Hoe je ’m ook bereidt, met dit heerlijke vlees maak je gegarandeerd indruk aan tafel.

Varkenshaas met appel en gefrituurde zuurkool

Varkenshaas met appel en gefrituurde zuurkool

  1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in 20 min. gaar en giet af. Doe terug in de pan en laat op de kleinste pit op laag vuur in 2 min. droogkoken. Hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de puree. Voeg de melk en ⅔ boter toe en stamp met de pureestamper tot puree. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Hou eventueel warm op laag vuur.
  2. Laat ondertussen de zuurkool uitlekken, verdeel in 4 porties en dep goed droog. Haal de zuurkoolsliertjes met je handen uit elkaar en verdeel over een droge, schone theedoek. Leg er nog een theedoek over en druk goed aan, zodat er zoveel mogelijk vocht uit komt. Verhit de olie tot 180 °C. Frituur de zuurkool in delen 30 sec., hou de sliertjes in beweging. Kijk uit voor spetters, hou voldoende afstand.
  3. Bestrooi de varkenshazen met peper en eventueel zout. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur in 3 min. rondom bruin.
  4. Snijd ondertussen de appels in blokjes van 1 cm. Haal het vlees uit de pan en laat rusten onder een stuk aluminiumfolie of een deksel. Bak de appel 3 min. in het achtergebleven bakvet. Draai het vuur lager en voeg de sherry, appelstroop en mosterd toe, bak nog 2 min. en laat iets inkoken, dit duurt nog ca. 5 min. Breng op smaak met peper. Snijd de bieslook fijn.
  5. Snijd de varkenshazen in plakken. Meng eventueel het vocht van het vlees door de saus. Verdeel de puree, varkenshaas, de helft van de appelsaus, de bieslook en gefrituurde zuurkool over een grote serveerschaal en serveer direct. Serveer de rest van de appelsaus ernaast.
Wat is varkenshaas?

Wat is varkenshaas?

Varkenshaas is de meest malse spier van het varken en wordt daarom beschouwd als het meest luxe deel van het varken. Het vlees kan gebraden worden in de pan, in de oven of bereid worden op de barbecue. Varkenshaas is in een kwartiertje klaar. Ideaal! Maar let op: de manier van bakken is key. Het is van belang dat je het vlees aan de zijkanten laat dichtschroeien, maar de binnenkant sappig houdt. Het vlees mag best een beetje rosé blijven vanbinnen, dat is juist lekker mals.

Hoe marineer je varkenshaas?

Een goede basissaus voor varkenshaas kan bestaan uit wijn, azijn of boter, met daarin verse kruiden. Door de varkenshaas hier enkele minuten in mee te bakken, trekken de smaken goed in het stukje vlees. Een andere manier van het vlees op smaak brengen is het haasje te voorzien van een laagje glaze: wrijf het vlees in met honing of ahornsiroop en gril de varkenshaas (zonder olie of boter) totdat er een dun karamellaagje ontstaat. Of geef de varkenshaas een ‘en croûte’ jasje door ’m in te wikkelen met bladerdeeg. Feestelijk en ook nog eens lekker knapperig!

Hoe marineer je varkenshaas?
Hoe bak je varkenshaas?

Hoe bak je varkenshaas?

Haal de varkenshaas een halfuur voor het bereiden uit de koelkast en laat ’m op kamertemperatuur komen. Dep de varkenshaas vlak voor het bakken droog en breng op smaak met wat peper en eventueel zout. Bak in olijfolie op hoog vuur in 1 tot 1,5 minuut bruin. Draai het vuur iets lager en voeg wat vloeibare margarine toe aan de pan. Door de boter gedurende 5 minuten over het vlees te scheppen, wordt het van alle kanten verwarmd. Keer het vlees regelmatig. Neem de varkenshaas uit de pan en laat afgedekt met aluminiumfolie nog 1 tot 2 minuten rusten.