Gourmetten
Gourmetten

Gourmetten

Schalen vlees, vis, groenten en véél sausjes: we love gourmetten. Want voorgerechten, hoofdgerechten en toetjes: ze kunnen allemaal in een gourmetpannetje! En de kids? Die maak je blij met de nacho’s en de miniregenboogburgers.

Gourmetten stap voor stap

Gourmetten stap voor stap

  1. Ris de blaadjes van de takjes kruiden en meng dit met 1 el olijfolie (per 8 personen) door de biefstukpuntjes. Dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast tot gebruik. Snijd de zalmfilet in plakjes, meng met de sojasaus, dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast tot gebruik. Zet ook de kip afgedekt in een kom in de koelkast.
  2. Snijd de bieslook fijn. Roer de eieren los met de bieslook en geraspte kaas en breng op smaak met peper en zout. Snijd de krieltjes in plakjes en doe in een kom. Snijd de champignons in parten en doe in een kom. Snijd de bosui in dunne ringetjes. Snijd de courgette en rode paprika in kleine blokjes. Meng de bosui, courgette en paprika met 1 el olijfolie (per 8 personen). Snijd de komkommer in plakjes en verdeel samen met de cherrytomaten over een serveerschaal.
  3. Bak de stokbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Zet alles klaar in kommetjes en schaaltjes rondom het gourmetstel. Gebruik aparte lepels en spatels voor rauw vlees en vis. Zet ook de falafel, bietenhummus, truffelmayonaise, cocktailsaus en kruidenboter in bakjes rondom het gourmetstel. Verwarm de satésaus en zet dit er ook bij.
  5. Schenk de rest van de olijfolie in een kommetje. Je hebt niet veel vet nodig om het vlees, de vis, het ei, de groente te bakken in de kleine pannetjes met antiaanbaklaag.
Gourmetten: welke vlees-, vis- en groentesoorten en hoeveel?

Gourmetten: welke vlees-, vis- en groentesoorten en hoeveel?

Met gourmetten kun je alle kanten op. Kies bijvoorbeeld bij gourmetten met vlees voor varkensvlees en rundvlees. Naast vlees is gourmetten met kip en gourmetten met vis heerlijk! Houd ongeveer 300 tot 400 gram vlees of vis per persoon aan, en snijd het in kleine lapjes zodat het sneller gaar wordt. Naast vlees en vis kun je ook volop variëren met vegetarische gourmetrecepten, zoals courgette, champignon en appel. Maar ook met falafel en vegaworstjes zet je een feestje op tafel.

Gourmetten: hoe ga je om met rauw vlees en vis?

- Om het bederven zo veel mogelijk tegen te gaan, kun je rauw vlees en vis het beste binnen 2 uur opeten nadat het uit de koeling is gehaald.

- Leg rauw vlees en vis op aparte schalen.

- Houd rauw en gaar vlees goed uit elkaar. Gebruik een aparte vork om het vlees of de vis op de plaat of in het pannetje te leggen.

- Let op of de kip gaar is. Snijd het voor de zekerheid nog even door. Als kip niet goed gaar is, kun je er namelijk behoorlijk ziek van worden.

Gourmetten: hoe ga je om met rauw vlees en vis?
Gourmetboodschappenlijstje: wat heb je nodig?

Gourmetboodschappenlijstje: wat heb je nodig?

Voor gourmetten is een boodschappenlijstje handig, omdat je toch best wat producten nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan boter of olijfolie, maar ook aan vlees, vis of vega producten en de verschillende groenten. We helpen je graag om je gourmetten boodschappenlijstje gemakkelijk samen te stellen.

Welke wijn en bier bij gourmet?

Een sappige rode wijn zoals merlot of pinot noir past bij elk gourmetgerecht. Deze zachte wijnen combineren goed met een stukje vlees, maar ook met vis. Liever wit? Gruner veltliner is een allemansvriend en een cava of champagne kan altijd als je van feestelijke bubbels houdt. En voor de bierliefhebber: een frisfruitig tripelbiertje doet het fantastisch bij de hapjes en sauzen.

Welke wijn en bier bij gourmet?
Waar komt gourmetten vandaan?

Waar komt gourmetten vandaan?

Gourmetten is overgewaaid vanuit Azië, waar het heel gebruikelijk is om aan tafel je eigen eten klaar te maken. Zoals in Korea, waar ze op een plaat in het midden van de tafel vlees en groenten bereiden. Een soort voorloper van shared dining! Verschillende soorten vlees, vis en groenten zijn hierbij onmisbaar. Bij de ‘Hollandse’ gourmet wordt dit vaak aangevuld met (stok)brood, sauzen, ei en (pannenkoek)beslag. Gourmetten is bij ons onlosmakelijk verbonden met familie, gezelligheid en de feestdagen.