Pronkstukken: van klassiek tot verrassend

Pak uit met een mals stuk vlees of verras je gasten met een vegetarisch hoofdgerecht deze kerst. Gemakkelijk te bereiden, een feest om op te dienen.

Kersthoofdgerecht

Zet de heerlijkste hoofdgerechten op tafel

Voorgerecht op? Nu gaat het feest écht beginnen! Want iedereen kijkt uit naar het hoofdgerecht. En daar kan alles: vlees, vis, gevogelte of vega(n). Waar je ook voor kiest, met deze suggesties uit Allerhande is een geslaagd kersthoofdgerecht een feit.

Vers van de vakslager

Gegrild, gebakken of uit de oven. De mooiste tijd van het jaar verdient het mooiste vlees. Kies bijvoorbeeld voor ossenhaas, entrecote of biefstuk. Heerlijk om te serveren met een zelfgemaakte saus. Of ga voor de wow-factor met de Engelse klassieker: Beef wellington. Zo mals als dat ie krokant is.

Wijntip: Bij rundvlees is een rode wijn perfect. Kies hier bijvoorbeeld voor cabernet sauvignon, bordeaux of tempranillo.

Geen kerst zonder gevogelte

Kalkoen, eend, fazant of hou je het liever bij kip? Gevogelte is veelzijdig en daarom voor iedereen lekker.

Zo is kalkoen perfect voor een traditionele kerst. Heerlijk uit de oven, gevuld met verse groente, fruit en kruiden. En voor een geslaagd kersthoofdgerecht met gevogelte hoef je geen chef-kok te zijn. Zo zet je met eendenborst makkelijk een klassieker op tafel. Om je op weg te helpen hebben wij handige instructiefilmpjes.

Wijntip: Omdat gevogelte zo veelzijdig is kan je voor witte en rode wijn kiezen. Ga je voor wit, kies dan een vollere witte wijn zoals chardonnay of chenin blanc. Toch liever rood? Zoek dan een soepele kruidige wijn. Bijvoorbeeld cabernet sauvignon of syrah.


Chique visgerechten

Het kersthoofdgerecht leent zich perfect voor chique visgerechten. Van zalm en kabeljauw tot sappige schol. En of je 'm nu grilt, bakt of stoomt, het is gegarandeerd lekker. Al helemaal met een passend sausje. Kies bijvoorbeeld voor beurre blanc of romige citroensaus. Of pak dit jaar eens flink uit met kreeft. Met deze absolute delicatesse zet je je kookkunsten zeker in de spotlights.

Wijntip: Magere vis zoals kabeljauw en schol houden van witte wijn, bijvoorbeeld sauvignon blanc. Vettere vis zoals zalm smaakt nog beter met een volle witte wijn zoals chardonnay. Heb je een roomsaus? Pak dan ook een chardonnay.


Groente in de hoofdrol

Ook zonder vlees kan je genieten van een heerlijk kersthoofdgerecht. Straal dit jaar met biet wellington of een vegan meatloaf. Heerlijk van smaak en vol met groenten en kruiden. En lekker betekent niet altijd dat het ingewikkeld hoeft te zijn. Wat dacht je van een verspakket. Zo heb je in 1 keer alles wat je nodig hebt voor een vega(n) kersthoofdgerecht. Heerlijk en makkelijk!

Wijntip: Bij vega(n) past eigenlijk elke wijn, afhankelijk van hoe je groente bereidt. Bij rauwe groente past sauvignon blanc, pinot blanc of riesling perfect. Bij gegrilde groente kan je voor witte wijn, rode wijn en rosé kiezen. Vergeet niet te checken of de wijn een vegan-keurmerk heeft.

Maak het kersthoofdgerecht compleet

Lekker zo’n hoofdgerecht, maar wat eet je erbij? De meest bekende bijgerechten zijn gemaakt van aardappel. Bijvoorbeeld als gratin, hasselback, zoete aardappelpuree of pomme duchesse. Feestelijk en zo gemaakt. Net als het Franse broertje van de sperzieboon: haricots verts. Lekker op zichzelf en nog smaakvoller met spek! Wil je liever iets zoet en fris? Ga dan voor zelfgemaakte stoofpeertjes. En voor wie geen keuze kan maken, kies ze gewoon allemaal!

Koken voor grote groepen

Met kerst staat het samenkomen natuurlijk centraal, maar hoe kook je nou voor zo'n grote groep? Bekijk hier tips en inspiratie over het koken voor grote groepen

Perfect in evenwicht

Er is 1 ding duidelijk: bij een goed hoofdgerecht hoort een goede wijn. Wij geven je graag nog meer tips over welke wijn jij het beste kan kiezen. Bekijk de wijntips. Het enige dat je nog hoeft te doen is het hoofdingrediënt kiezen.