Recepten met zalm
Recepten met zalm

Recepten met zalm

Misschien wel de meest geliefde vissoort die er is: zalm! Niet zo gek, want zalm zit boordevol gezonde vetten, is fantastisch van smaak en veelzijdig in de keuken. Dit zijn onze favoriete recepten met zalm.

Zalm uit de oven

Zalm uit de oven

Ingrediënten

4 personen

580 g

verse zalmfilets

2 el

milde olijfolie

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Leg de zalm op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de olijfolie, zout en peper. Zet de zalm 20-25 min. in het midden van de oven, afhankelijk van hoe gaar je de vis wilt hebben en de dikte van de filet.
  3. De zalm is klaar als hij aan de binnenkant nog een beetje glazig is, maar wel warm.
Hoe bak je zalm met en zonder huid?

Hoe bak je zalm met en zonder huid?

Bestrooi de vis met zout en peper. Bak zalm met huid in een scheutje olie op de huidkant in een pan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Bak hem 3 tot 4 minuten, totdat-ie voor twee derde is gegaard, zónder hem te bewegen in de pan. Draai de zalm dan om, draai het vuur uit en gaar de vis zo nog een minuut of 2. Door de warmte van de pan gaart de vis precies genoeg door. Bak zalm zonder huid ongeveer 3 minuten op de zijde waar geen huid heeft gezeten, draai de vis voorzichtig om en bak op laag vuur nog een minuut of 3 op de andere zijde. De binnenkant moet nog glazig zijn, maar de vis mag wel bijna uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt.

Wat is het verschil tussen warm- en koud gerookte zalm?

Bij warm roken wordt zalm gezouten, gedroogd en vervolgens op hoge temperatuur (tussen de 75 en 95 ℃) gerookt. Zo is de vis ook meteen gegaard. Koud gerookte zalm wordt ook eerst gezouten en gedroogd, maar dan op lage temperatuur gerookt (rond de 25 ℃). De vis is door het zouten, drogen en roken niet meer rauw en daardoor langer houdbaar dan verse zalm, maar mogelijk aanwezige bacteriën zoals listeria zijn hiermee niet gedood. Zwangere vrouwen wordt daarom afgeraden om koud gerookte zalm te eten.

Wat is het verschil tussen warm- en koud gerookte zalm?