vanaf maandag
Recepten met zalm
Misschien wel de meest geliefde vissoort die er is: zalm! Niet zo gek, want zalm zit boordevol gezonde vetten, is fantastisch van smaak en veelzijdig in de keuken. Dit zijn onze favoriete recepten met zalm.
Zalm uit de oven
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Leg de zalm op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de olijfolie, zout en peper. Zet de zalm 20-25 min. in het midden van de oven, afhankelijk van hoe gaar je de vis wilt hebben en de dikte van de filet.
- De zalm is klaar als hij aan de binnenkant nog een beetje glazig is, maar wel warm.
Hoe bak je zalm met en zonder huid?
Bestrooi de vis met zout en peper.
Bak je de zalm met huid?
Bak zalm met huid in een scheutje olie op de huidkant in een pan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Bak hem 3 tot 4 minuten, totdat-ie voor twee derde is gegaard, zónder hem te bewegen in de pan. Draai de zalm dan om, draai het vuur uit en gaar de vis zo nog een minuut of 2. Door de warmte van de pan gaart de vis precies genoeg door.
Bak je de zalm zonder huid?
Bak zalm zonder huid ongeveer 3 minuten op de zijde waar geen huid heeft gezeten, draai de vis voorzichtig om en bak op laag vuur nog een minuut of 3 op de andere zijde. De binnenkant moet nog glazig zijn, maar de vis mag wel bijna uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt.
Meer informatie? Lees hier.
Wat is lekker bij gebakken zalm?
Wat is het verschil tussen warm- en koud gerookte zalm? Bij warm roken wordt zalm gezouten, gedroogd en vervolgens op hoge temperatuur (tussen de 75 en 95 ℃) gerookt. Zo is de vis ook meteen gegaard. Bij warm gerookte zalm passen groenten zoals geroosterde asperges, champignons en wortelen perfect. Koud gerookte zalm wordt ook eerst gezouten en gedroogd, maar dan op lage temperatuur gerookt (rond de 25 ℃). Hierbij passen groenten als spinazie en courgette. De vis is door het zouten, drogen en roken niet meer rauw en daardoor langer houdbaar dan verse zalm, maar mogelijk aanwezige bacteriën zoals listeria zijn hiermee niet gedood. Zwangere vrouwen wordt daarom afgeraden om koud gerookte zalm te eten.
Welke groenten eet je bij zalm?
Er zijn verschillende groenten die je bij zalm kan eten. Echter, er zijn een aantal favorieten. Allereerste asperges, deze hebben een frisse en zoete smaak wat een lekkere tegenhanger is van zalm. Spinazie is een klassieker in combinatie met zalm, de zachte smaak met het bittere randje vult de zalm perfect aan. Zo zijn er nog tal van groente die lekker zijn met zalm, zo is zalm met wortelen, pastinaak, broccoli of courgette ook een goede combinatie.
Welke kruiden passen goed bij zalm?
Dille, citroenpeper, peterselie en knoflook zijn kruiden die regelmatig worden gebruikt om een frisse en hartige smaak toe te voegen aan zalm. Ook kan je experimenteren met kruiden als tijm, rozemarijn en bieslook die voor subtiele, aardse tonen zorgen.
Kerntemperatuur zalm: de perfecte bereiding
Voor een perfect gebakken stuk zalm is het bereiken van de juiste kerntemperatuur van belang. De ideale kerntemperatuur voor zalm ligt tussen de 50 en 55 °C, waarbij het visvlees zacht en sappig wordt. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te meten en overmatig garen te voorkomen.