Beef Wellington
Feestgerecht met allure: beef Wellington. Een mooi stuk vlees in een knapperig jasje. Het aansnijden is alsof je een kerstcadeau openmaakt!
Mini Wellington met diamanthaas
- Verhit ⅓ van de olijfolie in een hapjes en slink de spinazie 3 min. op hoog vuur. Schep de spinazie in een vergiet en laat uitlekken. Druk met de achterkant van een pollepel het overtollige vocht eruit.
- Meng de helft van de oregano met de helft van de tomatentapenade. Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Haal de diamanthazen uit de verpakking en dep rondom droog met keukenpapier. Snijd het vlees elk in 2 gelijke stukken en bestrooi eventueel rondom met zout. Verhit een koekenpan ca. ½ min. voor op hoog vuur. Doe ⅓ van de olijfolie in de pan en bak het vlees 1 min. rondom. Het vlees moet een mooie bruine kleur hebben, maar mag niet gaar zijn. Haal uit de pan, bestrooi rondom met versgemalen zwarte peper en laat op een bord rusten tot gebruik.
- Snijd het bladerdeeg in de lengte en breedte doormidden, zodat je 4 gelijke rechthoeken hebt. Smeer de plakjes deeg in met het tapenade-oreganomengsel en beleg met de gebakken spinazie. Houd 2 cm van de randen vrij. Leg een stukje vlees op de korte kant van het deeg en rol op. Snijd het overtollige deeg aan de zijkanten af en knijp de randjes en de onderkant goed dicht.
- Splits het ei, het eiwit gebruik je niet. Klop de eidooier los en bestrijk met de bakkwast de Wellingtons ermee. Maak met de achterkant van een schilmesje een aantal decoratieve strepen in het deeg zonder het door te snijden. Leg de beef Wellingtons met de naadkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 10 min. voor medium-rare of 15 min. voor medium in de oven goudbruin en gaar.
- Snipper ondertussen de sjalotten. Verhit de margarine in een steelpan en fruit hierin de sjalot en de rest van de tapenade 3-4 min. op middelhoog vuur. Voeg de fond en de rest van de oregano toe en laat 5-10 min. inkoken tot een dikke jus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Schep ondertussen de slamelange om met de rest van de olie, de rodewijnazijn en peper. Schep wat van de jus op de platte borden en leg daarop 1 beef Wellington. Verdeel de salade ernaast.
Beef Wellington: wat is dat?
Beef Wellington is ossenhaas in een korst van bladerdeeg. Een goede Beef Wellington bestaat uit: vanbinnen perfect gegaard vlees en vanbuiten krokant deeg. Voor extra smaak voeg je een ‘duxelle’ toe rondom het vlees: een laagje fijngehakte paddenstoelen. Ten slotte omwikkel je het vlees met gedroogde ham, voordat het bladerdeeg volgt. Het vet uit de ham helpt om de ossenhaas sappig te houden. Waar de naam ‘Beef Wellington’ precies vandaan komt, blijft een raadsel. Er wordt weleens gespeculeerd dat het gerecht uit Wellington komt, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, maar daar is geen culinair historisch bewijs voor.
Wat eet je bij beef Wellington?
Bijna alle soorten aardappelen zijn lekker als bijgerecht bij Beef Wellington, net als klassieke groentegerechten. Maak bijvoorbeeld deze geroosterde aardappels of een luchtige aardappelpuree. Bewaar de wat zwaardere bijgerechten, zoals aardappelgratin, voor een ander moment, want Beef Wellington is van zichzelf al vrij zwaar. Nog een aanrader: spruitjes. Zelfs de grootste spruitjeshaters gaan overstag met deze spruitjes-pastinaaksalade. Rode kool doet het ook goed bij Beef Wellington, net als deze pastinaakfrites.
Welk vlees gebruik je voor beef Wellington?
Oorspronkelijk wordt Beef Wellington gemaakt met ossenhaas, dat bekendstaat als het meest delicate en malse deel van het rund. Je kunt ook ander vlees gebruiken, gehakt of varkenshaas bijvoorbeeld. Of ga voor een vette vis, zoals zalm. Een echte ‘Wellington’ is het dan niet meer, eerder iets ‘en croûte’, maar dat is zeker ook de moeite waard. Liever vegetarisch? Probeer deze biet Wellington.
Lekker bij beef Wellington