Beenham
Beenham

Beenham

Beenham is niet alleen geweldig op een broodje met classic honing-mosterddressing. Een hele beenham steelt tijdens de feestdagen de show als hoofdgerecht! Maak jouw kerstmenu compleet en geniet de volgende dag van de leftovers.

Beenham recepten

Beenham maken
Beenham maken

Beenham maken

Ingrediënten

1 persoon

1 tl

gemalen kruidnagel

4 el

grofgemalen Zaanse mosterd

4 el

donkere basterdsuiker

4 el

appelstroop

1½ kg

AH Excellent ovenschaal beenham met honing mosterdsaus

25 g

ongezouten roomboter

150 ml

appelsap

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  2. Meng voor de glaze de kruidnagel, mosterd, suiker en appelstroop.
  3. Leg de beenham in de ovenschaal (de honing-mosterdsaus uit de verpakking wordt niet gebruikt). Bestrijk het vlees rondom met 1⁄5 van de glaze. Doe de boter in de ovenschaal en schenk het appelsap erbij.
  4. Bak de beenham 75 min. onder in de oven. Neem het vlees elke 15 min. uit de oven en bestrijk rondom met de glaze.
  5. Neem het vlees uit de ovenschaal en laat losjes afgedekt 15 min. rusten. Snijd het vlees aan tafel in plakken en serveer met de glaze uit de ovenschaal.
Hoe maak je een hele beenham uit de oven?
Hoe maak je een hele beenham uit de oven?

Hoe maak je een hele beenham uit de oven?

Haal de beenham op tijd uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur is voordat je hem in de oven schuift. Op kamertemperatuur brengen is belangrijk voor een gelijkmatige garing. Breng ’m daarna op smaak met peper en eventueel zout of marineer de ham bijvoorbeeld in deze sinaasappelmarinade. Marineer je het vlees, zet het dan nog 1 tot 2 uur afgedekt in de koelkast om de smaken extra goed te laten intrekken. Vergeet niet om de ham weer op kamertemperatuur te laten komen voordat je verder gaat. Braad rondom kort aan totdat hij dichtgeschroeid is. Aanbraden zorgt ervoor dat alle smaakvolle vleessappen behouden blijven, zodat het vlees mals wordt en er weinig smaak verloren gaat. Daarna braad je de beenham in de oven en als hij helemaal gaar is laat je hem nog even rusten, ingepakt in aluminiumfolie, voordat je hem aansnijdt.

Beenham: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Gebraden beenham kun je in de koelkast, in een luchtdichte bak of zak, 3 dagen bewaren. Je kunt de ham ook goed invriezen: in de vriezer is beenham, luchtdicht verpakt, 3 maanden houdbaar. Haal de avond voor gebruik uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien. Warm de beenham het liefst op in zijn eigen jus, in een koekenpan op laag vuur. Je kunt beenham ook op kamertemperatuur eten.

Beenham: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Beenham: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?