Lamsbout
Lamsbout

Lamsbout

Een lamsbout bereiden moeilijk? Nee joh! Met onze tips en tricks zet jij tijdens de feestdagen een perfect gegaard stuk vlees op tafel. En nu maar hopen dat-ie niet helemaal op gaat, de restjes zijn namelijk heerlijk op een sandwich de volgende dag.

Lamsbout maken: zo doe je dat

Lamsbout maken: zo doe je dat

Ingrediënten

8 personen

400 g

sjalotten

15 g

verse tijm

8 tenen

knoflook

4 el

extra vierge olijfolie

46 g

ansjovisfilets in olie in blik

1.3 kg

lamsbout

Dit heb je nodig

  • staafmixer met beker

  • ovenschaal (20 x 30 cm)

  • vleesthermometer

  • aluminiumfolie

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer de ongepelde sjalotten in de lengte. Ris de blaadjes van de helft van de takjes tijm. Doe de tijmblaadjes, 3 gepelde tenen knoflook, 3 el olie en de ansjovisfilets met olie en peper in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot marinade. Maak met een mes rondom inkepingen in de lamsbout en wrijf de marinade in het vlees.
  2. Leg de sjalotten met de snijkant naar beneden in de ovenschaal en leg de lamsbout erop. Leg de rest van de takjes tijm op de lamsbout. Steek de vleesthermometer in het midden van het vlees. Bak de lamsbout in het midden van de oven tot hij een kerntemperatuur heeft van 56 °C (rosé). Dit duurt ca. 80 min. Leg halverwege de oventijd de ongepelde knoflook in een ovenschaaltje en besprenkel met 1 el olie. Pof ca. 35 min. naast de lamsbout in de oven. Neem de lamsbout uit de oven en laat op een bord afgedekt met aluminiumfolie 15 min. rusten.
  3. Verwijder de schil van de sjalotten. Wip met een mes de tenen knoflook uit hun schil. Prak de knoflook en schep om met de sjalot en het bakvet in de ovenschaal. Serveer de lamsbout met de sjalotten en jus en snijd op tafel in plakken.