Stoofperen
Stoofperen

Stoofperen

Zeg je ‘klassieker, dan zeg je ‘stoofperen’. Heerlijk zoet in rodewijnsiroop gegaard of extra kruidig bereid met kruidnagel of steranijs. Met deze smaakvolle peertjes zit je sowieso goed!

Wat zijn stoofperen?

Stoofperen is een gerecht van gestoofde peertjes die gekookt worden in rode wijn of port. De harde peertjes worden een aantal uur op laag vuur gekookt zodat ze zacht en sappig worden. Er is even wat geduld voor nodig, maar dan heb je ook wat! Stoofpeertjes combineren goed met kruiden als kaneel en kruidnagel of steranijs en worden vaak geserveerd als bij- of nagerecht.

Welke peren voor stoofperen?

Stoofperen zijn harde, droge peren die – in tegenstelling tot handperen – niet rauw gegeten kunnen worden. De meest geteelde stoofpeer is de Gieser Wildeman: een klein peertje met een bruine schil die qua smaak vrij zoet en korrelig is. De peer kookt binnen enkele uren mooi rood. Naast de Gieser Wildemans zijn er nog genoeg andere peren waar je uit kunt kiezen: de Saint Rémy, de Zoete Brederode, de Winterrietpeer en de Kleipeer (Winterjan).

Welke wijn voor stoofperen?

In de klassieke bereiding van stoofperen worden de peertjes gekookt in een soepele rode wijn. Je kunt er ook voor kiezen om stoofperen in lichtzoete witte wijn te koken. Ze kleuren dan niet rood, maar krijgen een blanke kleur. Stoofpeertjes kunnen naast wijn ook gekookt worden in port en bessensap. Bessensap is een goed alternatief voor kinderen en zwangere vrouwen.

Hoe bewaar je stoofperen?

Rauwe stoofperen kun je enkele weken op een koele, donkere plek bewaren. Gekookte stoofperen kun je in een afgesloten bak maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de stoofperen hierbij eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar. Wil je de peren weer ontdooien, doe dat dan door ze uit de vriezer te halen en ze rustig op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt de stoofperen vervolgens in het kookvocht in een pannetje of de magnetron opwarmen.

Stoofperen recepten

Stoofperen maken
Stoofperen maken

Stoofperen maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 6 stoofpeertjes
  • 250 ml rode druivensap
  • 100 ml kraanwater
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
Zet producten op mijn lijst
  1. Schil de peren, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Leg de peren in een pan.
  2. Voeg het druivensap, water, de basterdsuiker en het kaneelstokje toe en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat de peren op heel laag vuur 1 uur garen.

Stoofperen maken

Een écht Hollands bijgerecht op tafel zetten? Met dit recept voor stoofpeertjes slaag je altijd.
03:22