Met ossenhaas, het meest luxe en malse vlees van het rund, kun je veel kanten op. Wok it your way met noedels, maak er beef Wellington van of serveer het als pronkstuk tijdens de kerstdagen: lekker met jus.

In delen
Wist je dat dit stukje vlees wordt opgesplitst in vier delen? De kop van de haas (chateaubriand, in dubbele portie), het middenstuk (tournedos) en het staartstuk (filet mignon). En ossenhaas is dus een biefstuk, want biefstuk is de benaming voor mals en mager spiervlees. Snap je ’m nog?

Exclusief
Ossenhaas staat bekend om de fijne structuur en goede zachte smaak (die lekker combineert met witte wijn). Een ander bijzonder kenmerk is dat het vlees nauwelijks tot geen vet bevat. Dit maakt de ossenhaas een uitermate mager stuk vlees. Deze fijne eigenschappen maken het een geliefd en exclusief hapje, en daarom is het ook niet goedkoop.

Bereiden
Ossenhaas klaarmaken is niet moeilijk. Maar om de fijne smaak het best tot z’n recht te laten komen, is het handig je aan deze ‘regels’ te houden: ga je bakken, zorg er dan voor dat het vlees op kamertemperatuur is en laat het na het bakken 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Je kunt ossenhaas ook (aan)braden en vervolgens in de oven verder laten garen.

Lees meer

Ossenhaas (22)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.