Deze 8 rode wijnsoorten moet je kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Of kun je die twee eigenlijk al niet onderscheiden? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Rode wijn of druiven?

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de wijn komt van de druivenschillen die meegisten tijdens het productieproces. Hoe langer de schil mee gist hoe donkerder de kleur van de wijn. Handig om te weten is dat een groot deel van alle wijnen is vernoemd naar het druivenras waarvan ze zijn gemaakt (cabernet sauvignon en merlot). Er zijn ook wijnen die zijn vernoemd naar de streek of het gebied waar ze vandaan komen (Rioja of Bordeaux). Wij hebben de bekendste rode wijn druiven voor je op een rij gezet.

Merlot

Wijn gemaakt van de merlot druif is opvallend zacht, romig en vol fruit. Je proeft tonen van framboos, mokka en vanille. Niet gek dus dat merlot zo populair is om te drinken! Een heerlijke wijn voor bij de borrel maar ook zeer smaakvol bij rood vlees of pasta met tomaat. De merlot komt voornamelijk uit Frankrijk, Italie, Verenigde Staten, Australië en Chili.

Cabernet sauvignon

De stoere, volle en krachtige broer van merlot; dat is cabernet sauvignon. In deze wijnen ruik je altijd zwarte bessen en kruidige aroma’s, die variëren van laurier tot munt. Een goed glas cabernet sauvignon is een uitstekende keuze bij stevige gerechten met rood vlees of een stuk manchego kaas. De cabernet sauvignon komt voornamelijk uit Frankrijk, Zuid-Afrika, Chili en Australie

Malbec

Malbec vond zijn oorsprong in Frankrijk maar is inmiddels al jaren de bekendste druif in Argentinië. De wijn die uit deze druif voortkomt (malbec wijn) staat bekend om zijn tonen van donker fruit en z’n rokerige nasmaak. Voor een echt Argentijns gevoel schenk je ‘m bij een mooie steak. Maar ook voor vegetariërs en veganisten is er genoeg keuze: gerechten met tempeh, paddenstoelen, geitenkaas of geroosterde groenten zijn zeer lekker bij malbec wijnen.     

Zinfandel

De zinfandel is zonder twijfel de belangrijkste blauwe druif van Californië. Er worden witte, rode en rosé wijnen van gemaakt, die variëren van jong en fruitig tot sterk en rijp. De zinfandel wordt ook op kleine schaal in Australië en Zuid-Afrika verbouwd. De wijnen karakteriseren zich door een aroma van bosvruchten, specerijen en een rokerige hint.

De lekkerste zinfandel wijnen

Tempranillo

De tempranillo druif is een echte parel uit Spanje. Deze druif is onder andere dé basis voor de beroemde Spaanse rioja wijnen! Tempranillo wijnen hebben over het algemeen geen sterk uitgesproken smaak en bevatten weinig tannines. Hierdoor zijn deze wijnen perfect om los te drinken, maar passen ze tegelijkertijd ook bij veel verschillende gerechten. Waar moet je dan zoal aan denken? Aan bijna alle gerechten uit de Italiaanse of Spaanse keuken.

Syrah

Syrah (of shiraz) is een van de beroemdste druivenrassen ter wereld. Ze staat ook wel bekend als de grote blauwe druif van de Rhône, Frankrijk. Syrah wordt wereldwijd in verschillende landen aangeplant en syrah wijnen kunnen daarom erg verschillend zijn van smaak. Ga je voor een syrah bij je eten? Gegrilde en geroosterde vleesgerechten zoals worsten of stoofpotjes smaken goed bij Syrah. Vegetariër? Ga dan eens voor paddenstoelen of jonge harde kazen zoals emmentaler.

Grenache

De grenache staat zelden alleen in de spotlights; op een wijnetiket kom je deze druif dan ook bijna niet in z’n uppie tegen. Mocht je een wijn kiezen met 100% grenache druiven dan zal deze erg zwoel en zacht smaken en ruiken. Dit komt onder andere door de aroma’s van rijpe rode en paarse vruchten. Grenache doet het erg goed bij pasta, kaas, varkensvlees, rood vlees of stoofschotels.

Sangiovese

Wie aan Italiaanse wijnen (en druiven) denkt, denkt al snel aan sangiovese. Nog niet bekend met deze druif? Waarschijnlijk heb je wel gehoord van chianti wijnen en die worden gemaakt van de sangiovese druif. In de geur en smaak van Sangiovese wijnen herken je vaak kersen, kruiden en specerijen. Een stevige, pittige wijn die lekker smaakt bij harde kazen, rood vlees of pizza met tomatensaus. 

Meer lezen?

De top 5 populaire wijnsoorten op een rij

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Daarom vind je hieronder een populaire en bekende top 5 van rode- en witte wijnsoorten.

Lees meer over wijnsoorten

Deze 7 witte wijnsoorten moet je kennen

Kom je ook niet verder dan Chardonnay en Sauvignon Blanc? Geen nood, wij zetten onze top zeven witte druivensoorten voor je op een rij!

Lees meer over witte wijnsoorten

Alles over rosé wijn

Met een verfrissend glas rosé waan je je direct op een terrasje in de zon. Maar welke rosé kan je het beste kiezen? En hoe komt deze wijn eigenlijk aan zo’n mooie roze kleur?

Meer lezen over rosé wijn