Alles over kruidenthee

Een kopje op de warme zomeravond, of in de winter bij het haardvuur. Een kop kruidenthee kan eigenlijk altijd wel. Maar wat is kruidenthee precies, en welke varianten zijn er allemaal? En is kruidenthee gezonder dan normale thee? Wij nemen je mee in de wereld van de kruidenthee!

Dat is andere thee!

Kruidenthee is eigenlijk helemaal geen echte thee. Het wordt namelijk niet gemaakt van theebladeren, maar het zijn simpelweg verse kruiden of fruit die in water worden gelegd. Je kan het daarom makkelijk zelf maken, met elke smaak(combinatie) die je zelf wilt. Voor het gemak blijven we het wel kruidenthee noemen, maar sommigen noemen het ook wel ‘tisane’. Tip: maak in de zomer een lekkere verfrissende kruidenthee met ijsklontjes!

Is kruidenthee gezond?

Kruidenthee staat in de schijf van vijf en is dus zeker gezond. Over kruidenthee wordt vaak gezegd dat het vochtafdrijvend is, een kalmerende werking heeft of helpt bij het afvallen, maar dit is niet wetenschappelijk aangetoond. De ‘thee’ is voornamelijk gezond omdat het je, op een lekkere manier, helpt om 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. Van de meeste kruidenthee kan je (vrijwel) onbeperkt drinken, maar voor zoethout, venkel- en anijsthee (zoals sterrenmunt of minty morocco) geldt dit niet. Hier zitten bepaalde plantengifstoffen in, waardoor het voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 à 3 kopjes per dag te drinken.

Een kopje voor het slapengaan

Blaadjes van de theeplant bevatten van nature cafeïne (ook wel theïne). Omdat kruidenthee niet van theebladeren wordt gemaakt, bevat deze meestal geen cafeïne. Een kopje kruidenthee voor het slapengaan zal om deze reden waarschijnlijk wél kalmerender werken dan echte thee. Let wel goed op met kruidenthee uit verpakkingen. Hier kan alsnog echte thee, en dus cafeïne, in zitten.

 Geen idee wat voor kruidenthee?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Hier een paar bekende kruidenthee-soorten om zelf te maken!

 

  • Kamillethee. Bestaat slechts uit (gedroogde) kamillebloemen. Je kan kamille soms uit je tuin plukken, maar check wel even of het de goede is. Je kan hier natuurlijk smaakmakers aan toevoegen, zoals appel of gember.

  • Muntthee. Deze thee is waarschijnlijk het meest bekend. Doe verse munt in een glas heet water. Lekker met honing!

  • Sterrenmuntthee. Deze thee bestaat vaak uit een combinatie van anijs, zoethout en munt. Soms wordt er ook een stokje kaneel aan toegevoegd.

  • Minty Morocco: Deze Marokkaanse thee kan makkelijk zelf gemaakt worden! Waan je in Marokko met een combinatie van munt, kaneel, sinaasappelschilletjes en zoethout.

  • Paardenbloemthee. De naam zegt het al: doe wat verse of gedroogde paardenbloemen in je hete water en je hebt deze ‘’thee’’ gemaakt!

  • Gemberthee. Niet alleen is de smaak van deze thee heerlijk, ook staat gember bekend om zijn werking tegen misselijkheid. Logisch dus, waarom je iedere dag een kopje gemberthee wil drinken.

  • Rooibosthee. Ook dit is helemaal geen echte thee! Maar wel supermakkelijk om zelf te maken.

  • Zoethoutthee: Ook dit is niet ingewikkeld. Zoethoutstokjes kan je online of bij de groothandel kopen. Snijd ze in stukjes en doe ze ongeveer 5 minuten in kokend water. Schenk de thee door een theezeefje en je hebt zelfgemaakte zoethoutthee. Let wel op, want het lichaam kan met het drinken van te veel zoethoutthee vocht vasthouden.

 

Tip! Wanneer je kleine kruiden of bloemen gebruikt, kan je het best gebruik maken van een theezeefje. Voorkomt dat je straks allemaal stukjes in je mond hebt.

Meer lezen?

7x verschillende theesoorten

De wereld van thee in eindeloos. Wist je dat alle thee op te delen is in zes soorten? Hieronder hebben we ze voor je op een rij gezet.

Lees alles over thee
Kopjes en pot thee

5x meestgestelde vraag over kamillethee

Kamillethee, onze favoriet voor het slapen gaan. Deze rustgevende thee is niet alleen heel lekker, maar heeft ook een aantal gezondheidsvoordelen.

Meer weten over kamillethee?

6 weetjes over rooibosthee

Wil je weten hoe je zelf rooibosthee maakt? En meer leuke feitjes over deze bekende kruidenthee?

Alles over rooibosthee
Kopje rooibos thee