6 handige weetjes over rooibosthee

Iedereen kent rooibos wel bij het zetten van een kopje thee. Aan de heerlijke houtachtige smaak en de rode kleur herken je de thee al snel. Maar wist je dat rooibos officieel geen thee is? We nemen je mee in nog meer weetjes over rooibosthee!

Wat is rooibos?

Rooibos is een plant die alleen groeit in Zuid-Afrika. Hij komt daar van nature voor en maakt kleine naaldachtige blaadjes aan. Wanneer je deze blaadjes laat drogen in de zon krijgen ze de bekende rode kleur en de aromatische rooibossmaak. De rooibosplant behoort echter niet tot de theeplanten en daarom mag je ‘m officieel geen theesoort noemen. Rooibos behoort tot de categorie kruidenthee, net zoals kamillethee, muntthee en zoethoutthee.

Is rooibosthee gezond?

Het voordeel van rooibosthee ten opzichte van zwarte thee of groene thee, is dat rooibosthee vrij is van theïne ofwel de cafeïne die zich in thee bevindt. Hierdoor is het de ideale thee om te drinken voor het slapen en word je nachtrust niet verstoord door de cafeïne.

Ook bevat rooibosthee veel antioxidanten die je helpen om je lichaam gezond te houden en vrije radicalen onschadelijk te maken.

Als je thee of kruidenthee drinkt zonder suiker of melk, krijg je op een gezonde manier vocht binnen zonder calorieën.

Hoe zet je de lekkerste kop rooibosthee?

  • Gebruik voor elke kop thee ongeveer 1 theelepel gedroogde rooibos.
  • Voeg 5 theelepels rooibosthee toe aan 1 liter gekookt water en laat dit 2 tot 5 minuten trekken. Omdat rooibosthee geen cafeïne bevat, kan je de thee langer laten trekken dan andere theesoorten zonder bitter te worden.
  • Gebruik een thee-ei of theezeef om de gedroogde thee in het gekookte water te laten trekken.

Tip: de rooibos smaak komt nog iets beter tot z’n recht in een theepot.

Hoe smaakt rooibosthee?

Rooibosthee heeft een herkenbare smaak die makkelijk te onderscheiden is van andere theesoorten. Het heeft een rokerig, zoet en kruidig karakter. Ook kan je rooibosthee goed combineren met andere smaken zoals honing, kaneel, zoethout, citrus en mango of perzik. Super veelzijdig!

Mag je rooibosthee drinken tijdens je zwangerschap?

Jazeker! Een aantal kruidentheeën zijn goed voor de moeder en het ongeboren kind en daar is rooibosthee één van. Rooibosthee is cafeïnevrij en bevat bovendien veel antioxidanten, calcium en magnesium. Ook heeft een positief effect op de spijsvertering.

Waar wordt rooibos nog meer voor gebruikt?

Wist je dat je nog meer kan doen met rooibos dan alleen theezetten? Rooibos is namelijk ook heel goed voor je huid en wordt verwerkt in verschillende beautyproducten. Het werkt ontstekingsremmend, verzacht de huid, bevorderd bovendien het herstellend vermogen van de huid en gaat huidveroudering tegen.

Meer lezen?

5x meestgestelde vraag over kamillethee

Kamillethee, onze favoriet voor het slapen gaan. Deze rustgevende thee is niet alleen heel lekker, maar heeft ook een aantal gezondheidsvoordelen.

Lees meer over kamillethee

Zo maak jij de beste matcha thee

Pas op; matcha thee is hot! Op steeds meer plekken zie je producten met matcha voorbij komen. Ontdek hier de wonderewereld van matcha thee.

Lees meer
Matchapoeder