Keukenmes onderhouden

4x tips om je keukenmessen te onderhouden

Van koksmes tot schilmes, en van vleesmes tot universeel mes: je wil je keukenmessen zo lang mogelijk goed en scherp houden. Laten we dat onderwerp hier nou net aansnijden. Een goede zorg voor je keukenmessen verhoogt niet alleen de levensduur, maar zorgt ook voor een veel veiliger gebruik. De meeste ongelukjes met messen gebeuren namelijk met botte messen.

Hoe maak je een keukenmes schoon?

Keukenmessen kan je het beste met de hand schoonmaken. Dat is waarschijnlijk niet het antwoord waarop je gehoopt had. Toch kan je op deze manier je messen een stuk langer mooi houden. De hoge temperatuur en de reinigingsmiddelen van de vaatwasser kunnen het metaal van je mes beschadigen of verkleuren. Daarom maak je een mes het beste schoon met een zacht sponsje en wat afwasmiddel. Maak de messen vervolgens zorgvuldig droog om zo roestplekken te voorkomen.

Waarom moet je keukenmessen slijpen?

Een scherp mes snijdt fijner en is ook een stuk veiliger. Het lemmet, de scherpe rand, van een mes bestaat uit wel duizenden kleine snijtandjes. Door het gebruik van het mes slijten die snijtandjes en wordt je mes bot. Het is daarom belangrijk om je messen af en toe te slijpen. Dit kan je doen met een simpele messenslijper.

Hoe slijp je een keukenmes?

Hoe bot een mes ook is, het blijft goed opletten bij het slijpen. Een keukenmes kun je slijpen, maar ook aanzetten. Het aanzetten helpt alleen om het mes weer in goede vorm te brengen. Dit is geen vervanging voor het slijpen, dit moet soms toch echt gebeuren. Je kan het mes slijpen met een slijpsteen of slijpstaaf, maar er bestaan ook elektrische messenslijpers. Lees je eerst goed in voordat je hiermee begint. Je kan je messen natuurlijk ook laten slijpen door een messenslijperij of –speciaalzaak.

Waar berg je keukenmessen op?

Belangrijk om eerst een plek te kiezen waar kinderen niet bij kunnen en het liefst ook uit het zicht van kinderen. Dan denk je wellicht snel aan de besteklade, maar dit kan nadelig zijn voor je messen. Het is namelijk belangrijk dat de snijkant van je messen beschermd worden. In een lade beschadigen je messen misschien sneller. Een messenblok is dus een beter idee. Je kan ook de messen aan de wand hangen in de keuken met behulp van een magnetische strip.

Meer lezen?

5 tips om je aangebrande pan schoon te maken

Dagelijks gebruik jij pannen, hierin bak je jou favorieten gerechten. Maar na een korte tijd, bakt de pan alweer aan. Hoe maak jij jouw aangebrande pan weer schoon?

Lees de 5 tips

Alles over duurzaam schoonmaken

Wat is er lekkerder dan een schoon en fris huis? En wij Hollanders zijn een poetsgraag volkje. Wij geven je tips om duurzaam aan de slag te gaan.

Lees meer over duurzaam schoonmaken
Aanrecht met schoonmaakartikelen

Waar gebruik je welke messen voor?

Er zijn zo veel verschillende keukenmessen, maar niet elk mes kan je voor elk doel gebruiken. We hebben in deze blog alle messen even op een rijtje gezet. Da's wel zo makkelijk.

Bekijk alle keukenmessen
Verschillende soorten messen